mala matura
Foto: Alo/Foto: Alo/Masanori Jošida


Učenici osmog razreda osnovnih škola širom Srbije trenutno se pripremaju za završni ispit. Ovaj važan test predstavlja krunu njihovog osnovnog obrazovanja i vaspitanja, a donosi sa sobom određene smernice i pravila koja treba da budu poštovana.

Preliminarne rezultate iz maternjeg jezika, matematike i izabranog predmeta učenici će moći da vide 22. juna, dok će konačni rezultati biti objavljeni 25. juna. Ovi rezultati će biti dostupni u školama i na portalu Moja srednja škola, pružajući učenicima uvid u njihov uspeh na testovima.


Nakon objavljivanja konačnih rezultata, 26. i 27. juna 2024, učenici će imati priliku da popune listu opredeljenja za srednje škole. Planirana su ukupno 72.522 mesta, dok pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika, što ukazuje na značajnu konkurenciju za upis na željene škole.


Završni ispit počinje u 9 sati i traje do 11 sati, sprovodeći se istovremeno u svim delovima Srbije. U slučaju eventualnog zakašnjenja, vreme ispita će biti produženo kako bi učenici imali punih 120 minuta za izradu testa. Važno je napomenuti da je obavezno da učenici dođu u školu najkasnije sat vremena pre početka ispita.


Na dan testa iz izabranog predmeta, učenici treba da ponesu određeni pribor, uključujući hemijsku olovku plave boje (ne "piši-briši" olovku), grafitnu olovku, gumicu, đačku knjižicu i obrazac sa identifikacionim nalepnicama. Mobilni telefoni, pametni satovi, kalkulatori, beleške, papiri i drugi nepripadajući materijali nisu dozvoljeni tokom ispita.


Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a za izračunavanje bodova za upis, broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike se množi sa odgovarajućim koeficijentima. Ovo je važan korak u procesu upisa u srednje škole, te je neophodno pažljivo pristupiti svakom od testova.

(RTS)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading