trudnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Građani su prethodne nedelje bili uznemireni zbog poziva na fiksni telefon sa nepoznatog broja, što je još jedan od načina zloupotrebe ličnih podataka ili uzimanja novca. Sve češće smo na meti prevara putem SMS poruka, poziva i mejlova, a novi trend je zloupotreba veštačke inteligencije.

Prevare putem telefonskih poziva

Jedna građanka je ispričala svoje iskustvo kada ju je muški glas pozvao i predstavio se kao lekar koji je navodno zvao zbog povrede njene dece. Iako je bila zbunjena jer su joj deca odrasla, insistirao je da je došlo do povrede i da je hitno potrebna novčana pomoć. 

- Ja sam se zbunila, rekla sam da je verovatno pogrešio broj jer su mi deca odrasle osobe. Insistirao je da je pala sa stepenica, da se izubijala, da ne može da govori i da je sigurno dobar broj, da su u Višegradskoj, tako da sam objašnjavala da ću odmah da dođem, gde je… Rekao je da ne treba da dolazim, pitao da li imam novca jer treba da se plati da se ne bi odsekla noga. Sve mi je bilo neobično od početka - priča sagovornica RTS-a.



Stručnjaci upozoravaju da je važno obratiti pažnju na sitnice, detalje i da budemo razumni i trezveni. Kada nas neko pritisne da odmah delujemo i otkrivamo lične podatke, treba da se upali alarm. Prevaranti često koriste sofisticirane tehnike kako bi ostvarili svoje ciljeve.

- Obratite pažnju na sitnice, na detalje, trudite se da budete razumni i trezveni, imajte u vidu da kad god vam neko zahteva hitnu akciju, neodložnu i po pravilu da odate određeni lični podatak, podatak sa platne kartice ili drugi podatak o ličnosti koji može da se zloupotebi, to je razlog da vam se uključi alarm - objašnjava Mladen Milošević sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta u Beogradu.


MUP ističe da mnogi građani zbog stida i neprijatnosti ne prijavljuju prevare, ali da je važno da se prijava podnese kako bi se slučaj rešio. Potrebno je da građani pruže kompletnu prijavu sa materijalnim dokazima koji mogu pomoći policiji u istrazi.

- Prijava građana treba da bude kompletna, da bude potpuna, da bude činjenično dobro opisana i da bude potkrepljena materijalnim dokazima koji policijskim službenicima mogu da pomognu u rasvetljavanju ovog krivičnog dela. Kada kažemo materijalnim dokazima, pre svega mislimo na skrinšotove, na brojeve telefona sa kojih su kontaktirani, na linkove ka sajtovima, odnosno platformama koje su posećivali i slično - ukazuje Nikola Čučilović, zamenik načelnika Uprave za tehniku MUP-a Srbije.


Savetuje se oprez prilikom deljenja ličnih informacija i fotografija na internetu, jer se uz pomoć veštačke inteligencije može zloupotrebiti i glas, izgled i lik osoba. Čak i dobro poznati glas sa druge strane žice može biti deo prevare.

(RTS)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading