Toplo vreme
Foto: Alo/Foto: Alo!

Tog dana obdanica je najduža, a noć najkraća, zbog čega se ovaj dan naziva dugodnevica. U Beogradu, Sunce izlazi u 4:51, a zalazi u 20:27, što znači da obdanica traje 15č 36min, a noć 8č 24min, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Ovaj dan se naziva još i letnji solsticijum (suncostaj), jer tačke izlaska i zalaska Sunca na horizontu su danas najdalje u odnosu na istok i zapad. Ovo svako od vas može da proveri ako pogleda neko drvo, zgradu ili bilo koji drugi orijentir kod kojeg Sunce izlazi ili zalazi.

Na dan početka leta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta. Izlazi na severoistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu, a zalazi na severozapadu. Visina Sunca u podne je najviša na severnoj Zemljinoj polulopti - u Beogradu će biti oko 68 stepeni,a u južnom Egiptu 90 stepeni tj. nalazi će se u zenitu, a na severnom Zemljinom polu će biti oko 23 stepena.

Leto

Foto: Shutterstock

 

Leto je i najduže godišnje doba. Zbog elipsoidne putanje Zemlje oko Sunca (ne-kružne), ona se u ovom periodu nešto sporije kreće, dajući nam koji dan duže da uživamo u letu.

U isto vreme, na južnoj Zemljinoj polulopti, dan je najkraći, i tamo počinje zima.

Vreme narednih dana

Prvi dani leta donose nam visoke temperature, te nas u petak očekuje 40 stepeni, u subotu 39, dok ćemo u nedelju temperatura dostići 30 podeok.

Početak naredne nedelje donosi nam rashlađenje, a temperature će se kretati oko 28 stepeni celzijusa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading