Grčka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

GRČKA

Ukoliko planirate da na put krenete automobilom iz Beograda, preko Severne Makedonije, do graničnog prelaza Evzoni treba da pređete 555 kilometara. 

Pre grčke granice, moraćte dapređete i onu sa Severnom Makedonijom, a razdaljina od Beograda do graničnog prelaza Preševo, iznosi 380 kilometara. Taj put možete da pređete za tri sata i 40 minuta, a kako su pokazala iskustva naših turista, možete da računate na kratka zadržavanja na granici sa Severnom Makedonijom. 

Od Preševa do grčkog graničnog prelaza Evzoni  180 kilometa, za šta će vam trebati oko dva sata vožnje, ali računate da tokom putovanja morate napraviti nekoliko pauza za odmor. 

A kada konačno uđete u Grčku, trebaće vam minimum još sat vremena da ugledate obalu i more. Mnogi se odlučuju za Halkidiki jer je najbliži, a reč je zapravo o poluostrvo koje se sastoji od tri još manja poluostrva: Kasandra, Sitonija i Atos. Mesta koja srpski turisti masovno posećuju su Hanioti, Pefkohori i Nikiti, a do njih možete da stignete nešto manje od dva sta vožnje automobilom.

Ukoliko se odlučite Olimpsku regiju, do Paralije, omiljenog mesta naših turista trebaće vam sat i 20 minuta, deset minuta više će vam trebati do Leptokarije, koji minut više do Platamona i Nei Poria.

Ukoliko pak želite da obiđete Peloponez, trebaće vam najmanje sedam sati da  dođete do svoje odrednice. 

Takođe, ukoliko sa put za Grčku planirate iz Novog Sada trebaće vam sat vremena više, a ukoliko vam je početna stanica Niš, računajte da ste uštedili dva sata puta.

S druge strane, put do grčke granice autobusom traje nešto duže nego automobilom. Putuje se oko 11, 12 sati, međutim polasci su uglavnom u večernjim časovima, te osim povremenih buđenja na granicama, možete prespavati put i ujutru se probuditi na moru.

Avion je najbolja opcija ukoliko želite da uštedite vreme, a do Atine let traje sat vremena i 40 minuta, do Rodosa trebaće vam deset minuta više, a toliko ćete vam trebati i do Hanije. 

BUGARSKA

Ukoliko se ove sezone odlučite da leto provedete na Crnom moru, nauoružajte se strpljenjem ukoliko na put krenete svojim automobilom. Ukoliko se odlučite da pređete bugarsku granicu na prelazu Strezimirovci trebaće vam skoro šest sati vožnje, a toliko će vam trebati i do Sunčevog brega, najpopularnijeg odredišta među našim turistima. 

Skoro sedam sati će vam trebati do mesta Zlatni Pjasci, od granice do obe destinacije razdaljina je 558 kilometara. 

Od granice do  drevnog grada Nesebara razdaljina je 502 kilometra, a za to će vam trebati oko pet sati vožnje automobilom, a pola sta više će vam trebati i do mesta Primorsko.

Vožnja autobusom iz Beograda do Bugarskog primorja traje oko devet sati, a let avionom traje šest sati i 45 minuta do aerodroma Burgas, sa presedanjem, dok do Varne traje sat i 45 minuta.  

CRNA GORA

Ukoliko se ovog leta planirate da idete u Crnu Goru iz srpske prestonice, do Budve, trebaće vam od 10 do 12 sati autobusom, u zavisnosti od doba dana kada krenete. Granice uvek igraju veliku ulogu dužini jednog putovanja, te dodajte na ove sate i potencijalno čekanje na graničnim prelazima.  Ako se odlučite da idete kombijem, do Crnogorskog primorja biće vam potrebno oko 8 i po sati.

A ako se odlučite da u sopstvenoj režiji odete do Crne Gore, do graničnog prelaza Dobrakovo trebaće vam pet sati iz Beograda, a do Budve skoro tri sata.

Autobusom do Kotora potrebno je od 11 do 12 i po sati. Cena karte iznosi između 21 i 28 evra u jednom pravcu. Kombijem su cene slične kao i za Budvu – oko 45 evra.

Iz Beograda možete stići do Tivta avionom, let traje do 45 minuta. 

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading