kardiolog
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Tokom besplatnih pregleda kože u petak i subotu na Kosovu i Metohiji, grupa dermatovenerologa Udruženja dermatovenerologa Srbije otkrila je nekoliko značajnih promena na koži građana. Prof. dr Danica Tiodorović, predsednik Udruženja, otkrila je da su među otkrivenim promenama bila i dva retka melanoma na tabanima, koji su karakteristični za japansko stanovništvo. Ovi pregledi su pokazali koliko je važno redovno pregledati kožu, uključujući i dlanove i tabane.

- U petak i subotu dijagnostikovan je po jedan melanom na tabanu, što spada u retke karcinome. To su izuzetno retki melanomi na specijalnim lokacijama, karakteristični za japansko stanovništvo - rekla je prof. dr Danica Tiodorović za "Blic".



U petak i subotu, tim dermatovenerologa je obavio besplatne preglede u KBC Kosovska Mitrovica, Domu zdravlja Zvečan i Domu zdravlja Gračanica. Ukupno 298 građana je prošlo kroz preglede, a otkriveno je 4 melanoma, 8 skvamocelularnih karcinoma, 4 bezocelularna karcinoma i veliki broj atipičnih mladeža. Ovo je bila samo jedna u nizu humanitarnih akcija koje sprovodi Udruženje dermatovenerologa Srbije.
demencija

Foto: Shutterstock

 

 



Prof. dr Danica Tiodorović istakla je da su dermatolozi koji su učestvovali u pregledima eksperti iz dermoskopije i dobrovoljno su se prijavili da besplatno obave ove preglede. Njihova posvećenost i stručnost su doprinele otkrivanju ozbiljnih promena na koži građana, čime su im omogućili pravovremeno lečenje.


U narednom periodu, tim dermatovenerologa će nastaviti sa sprovođenjem besplatnih pregleda kože, a sledeća adresa na kojoj će biti održani pregledi je Topola. Ova humanitarna akcija, koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku RTS-a, ima za cilj da motiviše građane da redovno obavljaju preglede kože, kao i lekare drugih specijalnosti da se uključe u slične inicijative.

Raspored pregleda

16. avgust 2024. - Topola
24. avgust 2024. - Minićevo (Knjaževac)
31. avgust 2024. - Soko Banja
7. septembar 2024. - Drenovac (Šabac)
14. septembar 2024. - Senta

(Blic)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading