krštenje u crkvi
Foto: Shutterstock/Foto: shutterstock.com

Prema objašnjenju sa sajta, vernici bi trebalo da prekrštavanje izvršavaju koristeći tri prsta desne ruke - palac, kažiprst i srednji prst, koji se spajaju kako bi simbolizovali Sveto Trojstvo: Oca, Sina i Svetoga Duha. Mali prst i domali prst treba saviti na dlan, simbolizujući Hristove božanske i ljudske prirode. Postupak počinje dodirivanjem čela za "U ime Oca", zatim grudi za "i Sina", i na kraju desno pa levo rame za "i Svetoga Duha", završavajući sa "Amin", što znači "Neka tako bude".

Kritikuje se nepravilno krštenje "u vazduhu" ili improvizovanje znaka krsta nezavršenim pokretima, koji se često zloupotrebljavaju u sujeverne svrhe. Pravilnim izvođenjem znaka krsta, vernici osvećuju svoje biće, čime se odbijaju nečiste sile i afirmiše vera u Boga i Vaskrsenje.

Verski analitičari dodaju da je prekrštavanje posebno važno tokom liturgijskih molitava, kada se izgovara "Amin", kao i tokom "Slavoslovlja", odnosno kad se peva Ocu, Sinu i Svetome Duhu. Tada se, takođe, treba oseniti znakom krsta kako bi se pokazalo poštovanje i vera.

Kroz ovo učenje, pravoslavna crkva nastoji da ojača duhovnu svest vernika i naglasi značaj pravilnog poštovanja liturgijskih pravila.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading