Magična bukva
Foto: Printscreen/Foto: RINA


U selu Mlanča, nedaleko od Kraljeva, nalazi se retko viđen prizor - dve stoletne bukve spojene trećom, stvarajući sliku koja oduzima dah. Meštani veruju da ova spojena stabla donose sreću u ljubavi i učvršćuju veze, te da oni koji prođu ispod njih ostaju zajedno zauvek. Verovanje u magijsku moć drveća dugo je prisutno u ovoj zajednici, a bukve, spojene poput muškarca i žene, simbol su ljubavi. Na najnižoj grani ovog čudesnog drveća stoje u čvor zavezane maramice, pa čak i donje rublje, kao simboli trajne vezanosti.

Magična bukva

Foto: RINA

 

 


Niko ne zna tačno kako je ova tradicija započela, ali na drvenoj tabli upisana su imena parova još iz pedesetih godina prošlog veka. Meštani svakodnevno sreću parove iz različitih delova Srbije koji dolaze u nadi da će njihova ljubavna veza postati večna, baš kao ove kraljevačke bukve. Mnogi od njih prođu ispod drveća, malo se poljube i zavežu neki simbol na grane pre nego što odu, verujući u snagu ovog magičnog mesta.


Jovan Dragićević, meštanin Mlanče, ističe da je ovo mesto privlačno kako mladima, tako i starijima, jer svako može da se nađe u potrazi za ljubavlju. "Sigurno je to nekom pomoglo, ili je bar tako mislio, i onda se to pročulo dalje. Svima može da zapne u ljubavi i mlađima i starima, pa se onda rešenja traže na različitim mestima", rekao je Jovan.

- Verovanje u magijsku moć drveća oduvek je postojalo. Ove bukve su skroz spojene, kao muškarac i žena i zato su one pravo ljubavno drvo. Oduvek su ovde dolazili parovi verujući da će ostati spojeni kao i ove bukve. Na najnižoj grani stoje u čvor zavezene maramice, pa čak i donje rublje verovatno kao neki simbol vezanosti", priča za RINU, Jovan Dragićević, meštanin Mlanče.

Magična bukva

Foto: RINA

 

 


Jovica Filipović se sa osmehom seća svojih mladalačkih dana provedenih pored ovih bukvi.

- Dođu, prođu ispod bukve, malo se ljube i porazgovaraju. Onda zavežu maramicu ili šta već drugo na grane i odu. Kad smo bili mlađi i mi smo ovde dolazili, sad je već ta žar prohujala sa vihorom", kaže uz osmeh Jovica Filipović.

(Rina)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading