Požar
Foto: Alo/Foto: Serbialivebeograd/printskrin

Visoke temperature, stare elektroinstalacije i opterećenje sistema, najčešći su uzroci velikih požara kakvih je, u danima za nama, bilo nekoliko.

Kada se na sve to doda da smo tokom toplih dana manje u svojim domovima, a da boravak u prirodi želimo da iskoristimo za opuštanje, jasno je zbog čega letnji period nosi poseban rizik od požara na otvorenom ali i u zatvorenom.

Vatrogasac Željko Čavić

Foto: Printscreen/RTS

 

 

Željko Čavić iz Uprave za vatrogasno-spasilacke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a napominje da je svako pravno lice u obavezi, članom 53 Zakona o zaštiti od požara, da u roku od šest meseci, kada primi i zaposli novog radnika - da ga i obuči.

Dodaje da na svake tri godine, svi zaposleni bi trebalo da prolaze određenu obuku.

Najgore kada se požar uoči u noćnim satima

- Uvek je bolje što se tiče vatrogasaca-spasilaca, a i za same zaposlene i vlasnike preduzeća, kada se požar brzo uoči, što znači u nekoj početnoj fazi. Najgore kada se požar uoči u nekim noćnim satima, ili tokom vikenda, kada nema radnika, onda dolazi do kasne dojave požara. Kasna dojava požara znači da ćemo morati da koristimo više tehnike, više ljudi, vozila, opreme, i da će biti mnogo veća materijalna šteta - objašnjava Čavić za RTS.

Što se tiče izbijanja požara u dnevnoj smeni, svi zaposleni bi trebalo da prođu neku osnovnu obuku kako da se postupa i kako da se ponašaju u slučaju nastanka požara tokom posla.

- U svakom objektu bi trebalo da postoje aparati za početno gašenje požara, a u određenim objektima, zavisno od kategorije i ugroženosti od požara, treba da postoje i hidrantski sistemi, protivpožarni sistemi, alarmi - navodi on.

Radnici mogu sami da ugase požar

- Ukoliko je požar u nekoj početnoj fazi onda bi i sami radnici mogli da ga ugase. Ukoliko to ne uspeju onda mogu da pozovu Vatrogosno-spsasilačku jedinicu na broj 193 i da pošalju najbitnije  informacije - šta gori, gde gori, kakav je proizvodni pogon, šta se unutra nalazi - naveo je Čavić.

Takođe, kako dalje navodi, radnici obezbeđenja bi trebalo da znaju gde se isključuje električna energija, a ukoliko postoje gasni sistemi, gasne instalacije, potrebno je da se zatvore ventili.

- Znači, to je obuka koju bi trebalo da prolaze zaposleni, a u stvari, to je preventiva kojom bi svi trebali da se bavimo svakodnevno kako bismo imali što manje ovakvih slučajeva - ističe Čavić.

Požar u domaćinstvima

Neće klima uređaji sami od sebe da se zapale, klima ili bilo koja druga električna instalacija, kaže Čavić.

Prema svetskoj statistici, u 95 odsto slučajeva uzrok svih požara u svetu jeste čovek, odnosno njegov nemar, nepažnja ili nehat.

- A posledice tog našeg nemara, nepažnje ili nehata jeste da dovedemo do toga da dođe do pregrevanja električnog uređaja - kaže Čavić.

Navodi primer starih stambenih objekata, sazidanih pre 30 ili 40 godina, u kojima instalacije nisu obnavljene, i gde nije planirano da se u svakoj sobi nalazi klima-uređaj ili nekih drugih milion uređaja koje mi danas koristimo.

- I električne instalacije nisu projektovane za takvu vrstu opterećenja i jednostavno dolazi do iskakanja, pregrevanja tih provodnika i dolazi do samog požara - objašnjava Čavić.

Znači, požari su samo posledica našeg nehata ili nemara i neodgovornog ponašanja prema tim uređajima, dodaje Čavić.

- Ne vodimo računa da li je ta utičnica odgovarajuća, da možemo da uključimo tu klimu ili neki drugi uređaj, da li su nam osigurači odgovarajući, da li je ta amperaža - naveo je primere Čavić.

Čovek uzrok požara

- Prvi uzrok požara je čovek, a samo u pet odsto slučajeva su klimatske promene, električni uređaji, neispravnost električnih uređaja - izričit je Čavić.

Krećemo na odmor

- Ukoliko napuštamo domaćinstvo na više dana, nije na odmet isključiti i televizor iz utikača i naravno sve uređaje koji ne moraju da budu pod naponom - rekao je Čavić.

- Ono što naši sugrađani često rade je da ostavljaju klima-uređaje da im rade po ceo dan, celu noć, iako nisu u tim objektima. Dešava se i to - napominje Čavić.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading