novac
Foto: Shutterstock

- Proizvodićemo električni automobil u Kragujevcu, što dovodi do novih problema. Za svaki auto električni dobićete stimulans. Od države ćete dobiti 5.000 evra za svaki električni automobil, još i više ako je domaći automobil - izjavio je predsednik Vučić tokom svog obraćanja.

Tanjug

Tanjug

 

5.000 evra od države za kupovinu električnog automobila

Podsetimo, poslednjih nekoliko godina svi građani koji su se odlučili na kupovinu električnog automobila imali su novčanu pomoć države.

Vlada Srbije obezbedila je s­ub­ve­ncije za kupovinu ekološki prihvatljivijih vozila, na električni pogon, i usvojena je Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni pogon. Subvencije su ostale u istom pojedinačnom iznosu kao i prošle godine, ali je za ovu pomoć države ove godine opredelilo gotovo milion evra manji iznos nego lane.

Za ovu godinu za kupovinu vozila na električni pogon planirano je izdvajanje 1,45 miliona evra, što je 170 miliona dinara, dok je prošle godine taj iznos bio 2,5 miliona evra, odnosno 294 miliona dinara. Subvenciju mogu da dobiju građani, preduzetnici i kompanije. Za kupovinu vozila odobrava se podrška od 250 do 5.000 evra, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine zaključno sa 31. oktobrom

Sredstva za podršku prilikom kupovine električnih vozila smatraju se i jednom od mera za za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine.

Iz Asocijacije uvoznika smatraju da je uredba Vlade o subvencionisanju kupovine novih vozila isključivo na električni pogon dobra vest, ali da je sa stanovišta pozitivnog uticaja na životnu sredinu potrebno uključiti i “plug-in” hibride. Tim automobilima se, vozeći isključivo na elektro motor, može postići autonomija od 50-70 kilometara, što znači da se u gradskim sredinama, gde je i najveće zagađenje, mogu voziti gotovo isključivo na tu vrstu pogona.

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading