pas
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Animal Rescue Serbia (ARS) upozorava na svom Instagram nalogu da je jedna od najvećih opasnosti šetanje pasa po vrelom asfaltu.

- Asfalt može postati izuzetno vreo na suncu, uzrokujući ozbiljne probleme za pseće šape i opšte zdravlje. Kako vreo asfalt utiče na ljubimce? Opekotine na šapama: Asfalt može dostići temperature znatno više od temperature vazduha. Kada je spoljašnja temperatura 30°C, asfalt može biti topao čak 60°C - navodi ASR.

 

Psi mogu dobiti i toplotni udar.

- Psi se hlade dahtanjem i kroz šape, a hodanje po vreloj podlozi može ometati ovaj proces, povećavajući rizik od toplotnog udara. Šetanje po vrućem vremenu može izazvati stres i nelagodnost kod pasa, posebno onih koji su manje otporni na visoke temperature - napominju oni.

Dali su i nekoliko preporuka za vlasnike ljubimaca.

- Rane jutarnje i kasne večernje šetnje, najbolje vreme za šetanje pasa tokom letnjih dana je rano ujutru ili kasno uveče, kada su temperature niže i asfalt je hladniji. Senovita staza i travnate površine: Kada je moguće, birajte staze koje su u hladu ili na travnatim površinama, jer su manje vruće od asfalta. Hidratacija: Uvek nosite sa sobom vodu za psa i pravite pauze u hladu kako bi vaš ljubimac mogao da se osveži - navodi ASR.

Znaci toplotnog udara

Znakovi koji ukazuju na toplotni udar kod pasa

1. Prekomerno dahtanje: Ako pas dahće više nego obično i teško diše

2. Letargija: Pas postaje slab, trom ili nezainteresovan za okolinu

3. Povraćanje i proliv: Znakovi gastrointestinalnog stresa

4. Zbunjenost i nesvestica: Indikacija ozbiljnog toplotnog udara

5. Tamnocrvene ili blede desni: Znakovi loše cirkulacije.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading