demencija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Besplatni preventivni pregledi za sve građane starije od 40 godina biće organizovani svakog vikenda od 1. septembra, najavio je predsednik Aleksandar Vučić. Besplatni preventivni pregledi za sve građane Srbije starije od 40 godina biće organizovani od 1. septembra do kraja godine svakog vikenda, a građani će moći da urade tumor markere, ali i kardiološke preglede.

Na pregledima moći će besplatno da se urade tumor markeri za karcinom prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom za muškarce, kao i tumor markeri za karcinom dojke, pluća i kolorektalni za žene.

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći objasnila je za Alo! važnost preventivnih pregleda i apelovala na ljude da vode računa o svom zdravlju.

- Preventiva je osnov dobrog lečenja i ranog otkrivanja bolesti i poklapa se s osnovnim medicinskim kriterijumima. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, što omogućavaju preventivni pregledi, odnosno skrininzi, onda su šanse za uspešno lečenje mnogo veće. Takođe, to važi i za kardiološke bolesti, rano otkrivanje nam daje više mogućnosti u lečenju pacijenata - rekla je doktorka Ivana Stefanović.

Podsetimo, osim besplatnih preventivnih pregleda, Vučić je najavio i da će ponovo biti organizovani sistematski pregledi u školama.

Tumor markeri čuvaju život

Tumor marker za otkrivanje karcinoma prostate je apsolutna pomoć u otkrivanju ovog oboljenja u ranom stadijumu. Srbija do sada nije imala skrining na ovu bolest iako je ona masovna.

- Otkrivanje raka prostate u početnom stadijumu je velika stvar jer tada lečenje daje rezultate. Na ovaj način imaćemo puno uspešno izlečenih pacijenata. Rađenje markera je vrlo jednostavno, jednom godišnje se da dva mililitra krvi, a to može da sačuva život. Pozdravljam inicijativu da se ovi markeri rade već za starije od 40 godina, jer peta decenija jeste vreme kada može da nastane karcinom - rekao je za „Novosti“ profesor dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

- Verujem da možemo hiljade i hiljade života da spasemo i sve ćemo da završimo do kraja decembra - kazao je Vučić, i dodao da će od 1. septembra biti organizovane i sve kardiološke kontrole, vađenje krvi, krvni pritisak, EKG.

- Mislimo da je i to jako važno i završićemo sve do 1. januara. I sve je to besplatno za sve građane preko 40 godina i za sve one koji misle da su ugroženi na bilo koji način, ali nisu imali načina da takvu vrstu pregleda izvrše - kazao je predsednik, i najavio povratak sistematskih pregleda u škole.

- Hoćemo da nam deca budu zdrava, da ukažemo roditeljima gde postoje problemi, šta je potrebno da se detetu pomogne ukoliko ti problemi i dalje postoje - rekao je on.

Prema njegovim rečima, već danas počinju radovi na porodilištima u Negotinu, Majdanpeku, Boru, Kladovu i Knjaževcu, dok bi radovi za novu bolnicu GAK „Narodni front“ trebalo da počnu u aprilu sledeće godine.

- Nadamo se da će do maja krenuti i porodilište u Nišu, koje je u lošem stanju - kazao je Vučić.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading