matura
Foto: Alo/Foto: Massnori Josida


Konačni rezultati male mature su objavljeni, a pokazuju da je generacija u celini pokazala za nijansu slabije znanje u odnosu na prethodnu generaciju. Iako su test iz srpskog jezika uradili bolje nego prethodne godine, ukupno znanje generacije izraženo u koeficijentima manje je za 0,08 odsto od prethodne. Đaci su priznali da im i dalje predstavljaju izazov razumevanje pročitanog teksta, analiza, geometrija i procenti.

Svaki od testova sadrži zadatke osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa. Đaci su izneli svoje utiske o testovima, pri čemu su mišljenja o matematici bila prilično podeljena. Izborni predmet je, kao i obično, bio lakši za đake, što je u skladu sa njihovim očekivanjima.

Jelena Cicović, direktorka OŠ "Emilija Ostojić" iz Požege, istakla je potrebu za dubljom analizom ocena i rezultata kako bi se bolje razumeo učenički uspeh. 

- Kažu da im je test iz srpskog bio prilično lak, za matematiku su mišljenja prilično podeljena, što znači da je dobar deo učenika rekao da je bio prilično lak, a onaj drugi rekao da je veoma težak, negde sredine nema. Izborni predmet je uvek njima lakši, to je nešto što im je poznato - ocenjuje Jelena Cicović, direktorka OŠ "Emilija Ostojić" iz Požege.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić takođe je naglasio važnost analize rezultata, posebno u vezi sa autorskim zadacima i njihovim prikazivanjem od strane učenika.

- Tu se postavlja pitanje vezano i za autore testa – da li to što autori testa smatraju da su zadaci sa naprednog i srednjeg, deca tako i na kraju prikažu. Ali, to će na kraju pokazati dublje analize koje će raditi kolege iz Zavoda, škole već dobijaju svoje izveštaje. Mogu da urade korelaciju uspeha učenika sa postignućima i to je neka vrsta, kako kažemo, krive koja se pojavljuje na kraju — da li su ocene u skladu sa postignućima završnog. Ako jesu, to je dobar put, ako postoje odstupanja onda mora da se uradi neka dublja analiza na nivou same škole ili obrazovnog sistema - kaže pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.


Nakon objavljivanja rezultata male mature, bivši osnovci treba da popune listu želja za upis u srednju školu, a odgovor će dobiti u subotu. Nadležni ističu da je objektivno pregledanje rešenja dovelo do manjeg broja pogovora u odnosu na prethodnu godinu.

(RTS)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading