alergija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ekstremno visoke temperature doprinele su smanjenju koncentracije polena u vazduhu, ali povremeni pljuskovi su pozitivno uticali na razvoj najinvazivnije korovske biljke ambrozije, pa se zbog toga u periodu njenog cvetanja u julu, avgustu i septembaru očekuju veliki problemi kod alergičnih sugrađana.

- Merenja alergenog polena u državnoj mreži koje obavlja Agencija za zaštitu životne sredine ovih dana beleže niže koncentracije nego prošle godine u istom periodu pre svega zbog visokih temperatura predhodnih dana - rekla je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine.

Visoke temperature uticale su na to građani uglavnom više vremena provode u klimatizovanim stanovima i automobilima koji imaju filtere. Ljudi manje borave u prirodi, a i same biljke smanje emitovanje polena da se ne bi isušile, dodala je ona.

- Povremeni pljuskovi su pozitivno uticali na razvoj korovske biljke ambrozije, pa se zbog toga u njenom periodu cvetanja u julu, avgustu i septembaru mesecu očekuju veliki problemi kod alergičnih sugrađana - rekla je Mitrović.

Ovih dana se uglavnom javljaju građani da prijave uočene površine pod ovim korovom - ambrozijom. Još ima mogućnosti za akcije suzbijanja ambrozije pre nego sto uđe u punu fazu cvetanja, rekla je ona.

- S obzirom da je suzbijanje izostalo i prošle godine, velika je verovatnoća da ćemo ove godine beležiti još veće vrednosti ovog alergenog polena - rekla je Mitrović.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading