HITNO UPOZORENJE ZA VREME U SRBIJI: Očekuju se ekstremne promene do petka!
Alo! Ilustracija /J.V.


Srbija se suočava sa izuzetno nestabilnim vremenom, praćenim snažnim olujama i nevremenom, što će se nastaviti sve do kraja dana. Centralni i jugoistočni predeli zemlje, delovi Kosova i Metohije, Pomoravlje i Braničevski okrug nalaze se pod udarom intenzivnih grmljavinskih procesa, uz jake pljuskove praćene grmljavinom i lokalnom pojavom grada.

Ekstremne temperature u Srbiji

Dok su centralna i zapadna Srbija iskusile značajan pad temperature, sa vrednostima spuštenim na 19°C, jugoistok i istok zemlje su zabeležili vedro i vrelo vreme, sa temperaturama čak do 35°C. Najviše temperature, 36°C, izmerene su u Leskovcu, dok je Niš beležio 35°C.

Upozorenje za jugoistok i istok Srbije

U naredna dva sata se očekuje da će veoma jaki grmljavinski procesi zahvatiti jugoistočne i istočne predele Srbije, donoseći veoma jake oluje, grad i osveženje. Lokalno se prognozira i više od 50 litara kiše po kvadratnom metru, uz pad temperature od više od 10 stepeni.

Uticaj ciklona iz Đenovskog zaliva

Srbija se trenutno nalazi pod uticajem ciklona iz Đenovskog zaliva, što dovodi do veoma izraženih južnih strujanja, a sa sobom nosi i velike količine peska iz Sahare. Zbog toga su današnje padavine prljave i sadrže čestice pustinjskog peska, što je najviše primetno na vozilima i vegetaciji.

Predviđanja za naredne dane

Nakon nestabilnog vremena u narednim danima, predviđa se sunčano i toplo vreme tokom vikenda, sa temperaturama iznad 35°C. Međutim, novi ciklon se očekuje početkom jula, donoseći sa sobom nestabilnije vreme.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading