KUPAČI SE ŽALE DA IH NEŠTO UJEDA, OD TOGA DOBIJAJU OZBILJNE REAKCIJE! Misterija srpskog jezera, niko ne zna ŠTA je to što ih napada!
Foto: Shutterstock

Početak kupališne sezone na Bačkotopolskom jezeru, po svedočenjima pojedinih posetilaca, obeležio je povećan broj uboda insekata praćenih alergijskim reakcijama na koži, naročito kod dece, prenosi 021.rs.

Informaciju o većem broju insekata u jezeru i na plaži, potvrdio je za agenciju Betu i Zoltan Ivanič, direktor preduzeća "AquaTop", u čijoj je nadležnosti i upravljanje zaštićenim područjem jezera i ribarskim područjem, koji je rekao da će priroda sama urediti situaciju. 

"Svaka prirodna voda ima svoje godišnje cikluse, tako smo i na Bačkotopolskom jezeru unazad nekoliko godina suočeni sa razmnožavanjem vodenih i ostalih insekata na početku kupališne sezone. Po našem mišljenju priroda će i ove godine uravnotežiti broj insekata", ocenio je Ivanič.

Prema njegovim rečima, sem alergijske reakcije na ubode insekata, drugih pritužbi posetilaca nije bilo. On je dodao i da je obala jezera u delu od štranda do poluostrva 18. i 19. juna bila tretirana sa zemlje sredstvom protiv krpelja i letećih insekata, kao i da će se tretman po potrebi ponoviti i u toku letnje sezone. Hidrobiolog i profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Branko Miljanović rekao je da je izuzetno mala mogućnost da su ubode na koje se kupači žale napravile vodene stenice. "Vodene stenice retko kada diraju ljude. One se vide golim okom i plutaju po površini vode.

Ukoliko se radi u ubodima koji nastaju u vodi, to može biti i neka ribica. A da se u samoj vodi insekti toliko prenamnože da bi napadali ljude, to je gotovo nemoguće", rekao je Miljanović. On je dodao da postoji mogućnost da je reč o papatačima, sitnim mušicama koje brzo lete i skoro se ni ne vide, ali i naglašava da s obzirom na to da nemamo uzorak insekta, možemo samo da nagađamo i o uzroku i o tretmanu.

"Trebalo bi uzeti uzorak vode i uraditi ozbiljnu analizu i ispitati da li je ciklus u jezerskoj vodi kompletan ili ima nekih poremećaja koji dovode do prenamnožavanja pojedinih vrsta", naveo je on.

Miljanović je rekao da ribe donekle rešavaju situaciju, jer se hrane insektima u vodi i tako mogu da regulišu njihovu brojnost ali i dodao da je brojnost svake vrste njen biološki ciklus.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading