mihailo jovanovic
Foto: Alo

Uspešno realizujući projekte digitalizacije i suštinski sprovodeći digitalnu transformaciju u prethodnih sedam godina, Republika Srbija je uspela da postane respektabilan regionalni tehnološki centar u novoj eri četvrte industrijske revolucije. Digitalizacija ne samo da je promenila način na koji radimo i učimo već je omogućila brz i lak pristup uslugama i informacijama svakom građaninu, transformišući javnu upravu u efikasan i ekonomičan servis, stvarajući uslove za brži ekonomski i društveni napredak naše zemlje.

Zahvaljujući svesrdnoj podršci predsednika Aleksandra Vučića, koji je na svoja pleća preuzeo probleme izbegličkih kriza, pandemije kovida, geopolitičkih previranja i pritisaka na Srbiju, ne dozvoljavajući da se zastane sa reformama i razvojem zemlje, i viziji tadašnje premijerke, sada predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić, na vreme smo prepoznali da će digitalizacija postati glavni katalizator modernizacije, inovacija i poboljšanja kvaliteta života, jačanja ekonomije i unapređenja privrede.

VELIKO POVERENJE

Upravo zahvaljujući digitalizaciji, sektor informaciono-komunikacionih tehnologija postao je najznačajnija izvozna grana u Republici Srbiji i u 2023. je prvi put izvoz ovog sektora dosegao 3,44 milijarde evra, što je skoro desetostruko više nego što je bilo 2012. Intenzivan rast izvoza usluga u IKT sektoru nastavljen je i u 2024. U prva četiri meseca ove godine izvoz IKT usluga iznosio je 1.270 miliona evra, što je čak 20 odsto više nego u istom periodu 2023, pri čemu je suficit neverovatnih 980 miliona evra.

Digitalizacija matičnih knjiga predstavljala je prvi korak u digitalizaciji javne uprave u Srbiji i preduslov njene transformacije. Ovaj projekat je iz korena promenio vođenje matičnih knjiga, te stvorio osnovu za modernu elektronsku upravu koju danas imamo. Kao jedan od pionirskih projekata eUprave, utro je put uspostavljanju centralnih državnih registara, bezbednom i pouzdanom čuvanju podataka u državnim data centrima, razmeni podataka po službenoj dužnosti i mogućnosti uvida u podatke od strane građana. Danas smo stigli do toga da na portalu eUprava euprava.gov.rs građani mogu da poruče svoje eIzvode ili eUverenja, da odaberu da li žele da ih dobiju u svoje eSanduče na portalu ili preko pošte na kućnu adresu.

mihailo jovanovic

 

 

Rezultat posvećenog i profesionalnog rada eUprave je izuzetno visok stepen poverenja i zadovoljstva građana i privrede, što je potvrđeno i u poslednjem istraživanju agencije Ipsos. Na portalu eUprava registrovano je 2,2 miliona eGrađana, pri čemu je 88% građana i čak 97% privrede izrazilo zadovoljstvo brzinom pružanja elektronskih usluga, dok je 86% građana i 95% privrede zadovoljno poslednje korišćenom elektronskom uslugom. Dodatno, 90% građana je zadovoljno brojem usluga na portalu eUprava, dok je 95% privrede zadovoljno jednostavnošću korišćenja elektronskih usluga.

UPIS U ŠKOLU

Rezultati ovog istraživanja takođe govore da šest od deset građana Srbije više voli da završava administrativne obaveze onlajn, a čak tri četvrtine privrede danas radije bira elektronski šalter umesto odlaska u državne institucije. Trenutno su aktuelne elektronske usluge vezane za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i upis u srednju školu, a koje su dostupne na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs). Umesto sedam mesta koje su roditelji do pre par godina morali da posete, sada jednim pristupom na ovom portalu mogu da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu onlajn.

Izuzetno je značajno što se sa razvojem i pružanjem mnogobrojnih elektronskih usluga investiralo u digitalnu infrastrukturu i telekomunikacione mreže. Danas malo ko u regionu, Evropi, pa i svetu ne zna za Državni data centar u Kragujevcu. On je simbol srpske digitalizacije i eUprave, simbol srpske tehnološke snage, uspeha i pobede, čvrst temelj da dostignemo i prestignemo ciljeve dalje modernizacije koji su postavljeni u Programu „Skok u budućnost - Srbija 2027“. Državni data centar u Kragujevcu je izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, sertifikovan za klasu 4, po standardu EN 50600, za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka. U Kragujevcu svoje podatke čuvaju državne institucije, ali i komercijalni korisnici poput svetskih IT giganata „Oracle“, IBM i „Huawei“.

mihailo jovanovic

 

 

Srbija u ovom trenutku intenzivno radi na realizaciji Memoranduma sa CERN-om (Evropski centar za nuklearna istraživanja) kako bi postala deo velike, globalne računarske mreže i tek sedma zemlja u Evropi, a deseta u celom svetu u kojoj CERN čuva svoje podatke. Naime, u Državnom data centru u Kragujevcu se uspostavlja čvorište namenjeno za čuvanje, obrađivanje i analizu naučnih podataka sa velikog hadronskog sudarača (LHC - Large Hadron Collider) u CERN-u, gde će se obrađivati primarni podaci sa fizičkih eksperimenata i dalje činiti dostupnim svetskoj naučnoj zajednici. To je ujedno i prilika da se u okviru naučne zajednice u Srbiji razviju i profilišu stručnjaci koji će raditi sa podacima nuklearnih istraživanja i imati mogućnost da sarađuju sa oko 5.500 naučnika iz 240 instituta iz 54 zemlje širom sveta. Od posebnog je značaja što se baš u Srbiji uspostavlja ovo čvorište koje predstavlja deo fundamentalnog sloja CERN-ove hijerarhijske računarske mreže, sloja koji se sastoji od malog broja centara pozicioniranim u odabranim najnaprednijim zemljama IT tehnologije.

INFRASTRUKTURA

Ipak, svesni smo koliko još posla ima da se uradi. Postoji još državnih institucija koje su, i pored dobre namere da se digitalno transformišu, ostale daleko od transparentnog i efikasnog servisa građana. Siguran sam da će nova vlada Srbije, predvođena premijerom Milošem Vučevićem, zahvaljujući stečenom iskustvu i znanju uspešno nastaviti putem digitalizacije, da će vrlo brzo građanima biti dostupne nove elektronske usluge, kao i da će se uspešno nastaviti sa daljom izgradnjom digitalne infrastrukture.

 

Brojke

3,44 milijarde evra izvoz IKT sektora, što je deset puta više nego 2012.


20% povećan izvoz IKT sektora u odnosu na 2023.


2,2 miliona građana registrovano na portalu eUprava 


88% građana zadovoljno brzinom pružanja elektronskih usluga


97% privrednika zadovoljno brzinom pružanja elektronskih usluga
 

 BONUS VIDEO

@alo_portal Obećali smo da će od 2027. leteti taksijima iznad Beograda 🎥 @Video Plus #alo #alonovine #alodnevnenovine #fyp #foryoupage #fypシ゚ #viralvideo #viraltiktok #fypage ♬ original sound - Alo_portal

 


 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading