likovna kolonija
Foto: Alo/Foto: Alo

Sabor slikara je upriličen uoči velikog verskog praznika Vidovdana na imanju u Bariču, u kući prof. dr Lasla Puškaša, šefa katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Domaćin je na ovaj način hteo da doprinese mestu u kojem živi, a Barič je zahvaljujući njemu upisan u kulturnu mapu Srbije.  

likovna kolonija

Rajko Čabarkapa, Foto: Alo

 

Likovna kolonija je imala simboličan naziv „Proleće života”, a prof. Laslo kaže da je na ovu ideju došao posle humanitarne akcije koja je organizovana u Gerontološkom centru Obrenovac, u oktobru 2022. godine, kada je sabor slikara nazvan „Jesen života“.

 - Ideja je bila da slikari i vajar svoja dela poklone vrtiću „Kolibri“, koji može da organizuje prodajnu izložbu i da od dobijenog novca kupi deci ono što im je neophodno. Uvek treba uraditi nešto dobro za druge, to je moj životni moto - poručio je domaćin kolonije.

likovna kolonija

Nikola Brkanović dovezao slikare svojim oldtajmerom,  Foto: Alo

 

Brkanovićevim živopisnim kombijem, starim 39 godina, koji sam po sebi predstavlja umetničko delo u Barič su doputovali Svetislav Šljukić, Rajko Čabarkapa, Kristina Benja i Rade Dragnić. Vajar Petar Jelić iz Republike Srpske stigao je jedan dan pre njih kako bi isekao stabla i pripremio ih za izradu drvenih skulptura. On je uz pomoć motorne testere, sekire, čekića i dleta u drvetu isklesao Peruna, vrhovnog boga svih starih Slovena, koga je poklonio domaćinu likovne kolonije i „Rodu“, koju je poklonio vrtiću.

likovna kolonija

Skulptura Roda će da krasi vrtić Kolibri,  Foto: Alo

 

Miloš Desančić, direktor vrtića kaže da je ova humanitarna akcija organizovana na inicijativu prof. dr Lasla Puškaša i da je zahvaljujući tome vrtić „Kolibri”, jedan od osam objekata predškolske ustanove „Perka Vićentijević” iz Obrenovca, obogaćen umetničkim delima.

 - Ovom prilikom deca vrtića su upoznala umetnike i proces stvaralačkog rada. Otkrila su mnogo toga što nisu znala o svetu umetnosti i dobila su inspiraciju za svoje stvaralaštvo. Razvoj mašte, dodir s novim materijalima i tehnikama, koje naši najmlađi još nisu imali u svom iskustvu, kao i druženje sa pravim umetnicima deci će zauvek ostati u lepom sećanju. To su bili ciljevi ove likovne kolonije – poručio je Miloš Desančić.

Članovi ove likovne grupe do sada su obišli nekoliko domova za stare po Srbiji. Na taj način starim i bolesnim ljudima dane čine lepšim i veselijim, a svoje slike i radove poklanjaju domovima kao uspomenu na ta druženja.

Slikari doputovali iz Sombora u Barič oldtajmerom starim 39 godina

Nikola Brkanović kaže da inspiraciju pronalaze u svemu oko sebe i da im je drago kada svojim umetničkim delima mogu druge da usreće.

 - U Barič smo doputovali zahvaljujući pomoći koju smo dobili od gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca. Do zime planiramo da odemo u Sjenicu i Novi Pazar. Kombi je star 39 godina i sve više pokazuje svoje kvalitete. Prevezao nas je do Pariza, Sofije, Kelna, Italije, Male Krsne, Trebinja, Obrenovca i mnogih drugih mesta - kaže Brkanović i dodaje da je i ovog puta naslikao jablanove, koji su mu već 40 godina ideja vodilja.

- Vojvodina je ranije imala dosta jablanova i kestenova, ali ih je sada sve manje. Jablan je visok i izuzetno lep zbog čega sam se zaljubio u njega, čest je motiv mojih slika, kao i usamljeni monasi -  kaže slikar, dok njegov kolega Rajko Čabarkapa obožava da slika petlove.

- Neka petao i dalje peva, to mu je posao... Ponekad mi dođe da vrisnem, a nekad pevam prema Suncu i Mesecu, da dozivam zvezde koje su lepršave, sjajne, nepredviđene... - otkrio nam je Čabarkapa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading