biosens
Foto: Printscreen/Alo!/EU u Srbiji

Poljoprivda je oduvek bila glavna uzdanica srpske poroizvodnje,ali dok zamiljate čoveka koji  primitivnim  sredstvima okopava useve ili se uzda samo u vremenske prilike za uspeh istih ova priča će vam potpuno promeniti perspektivu. 

Ovo je mesto koje oblikuje budućnost poljoprivrede, ovde tehnologija služi čovečanstvu,  stvara održiva i digitalizovana rešenja za poljoprivredu, i sve to u Novom Sadu. 

biosens

Alo!/EU u Srbiji

 

Inovativna rešenja koja su razvijena u BioSensu  predstavljaju pionirske poduhvate koji na velika vrata uvode veštačku inteligenciju i najsavremenije digitalne tehnologije u svet u poljoprivrede. Nastao je kao ideja, a danas je  Evropski centar naučne izvrsnosti.   

Suosnivač instituta Biosens, Vesna Bengin ističe da su želeli da sve što znaju o nauci i digitalnoj tehnologiji iskoriste da pomognu poljoprivredi.

- Naša misija je da istražujemo sve ono što je digitalne tehnologije danas jesu: mikro i nano elektronika, senzore, veštačka inteligencija, ali onda i da sve te naučne rezultate odmah primenimo na dobrobit poljoprivrede i na dobrobit društva u kom živimo - ističe Vesna Bengin.

Razvojni put Bisensa ogleda se u konstantnom napretku koji je dao rezultate putem EU projekata. Institut je na početku imao 13 ljudi, a danas preko 150. Projekat Antares je najveći pojedinačni naučni projekat ikad je finansiran u Srbiji. Sa budžetom od preko 30 miliona evra, od kojih je pola donirala Evropska unija, a pola vlada Republike Srbije.

biosens

Alo!/EU u Srbiji

 

-  Imamo novu zgradu instituta, nove laboratorije, preko 15 miliona evra uloženih u naučnu opremu i dodatnih 15 miliona evra uloženih u nova radna mesta, u usavršavanje naučnika. To je sve ono što nam je projekat Antares doneo i to je sve ono što je rezultovalo time da sa ponosom kažemo da je institut Biosens iz Srbije evropski centar naučne izvrsnosti - objašnjava suosnivač ovog Centra. 

Za njih ne postoje granice, a svojim istraživanjima zadužili su ne samo Srbiju već i Evropu i ceo svet, zajedno sa naučnicima iz svih evropskih zemalja, Amerike, Australije, Afrike...

biosens

Alo!/EU u Srbiji

 

- Mi verujemo da se samo kroz saradnju nauka može unaprediti  zato je projekat Antares imao  za cilj da pretvori institut Biosens u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u održivoj poljoprivredi kao i da pruži vrhunska digitalna rešenja Evropskom poljoprivrednom sektoru, stimuliše preduzetništvo i zapošljavanje na regionalnom nivou i obezbedi dovoljno sigurne hrane za rastuću globalnu populaciju - ističe Vesna Bengin.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading