Patrijarh Porfirije
Foto: Printscreen/printskrin/Jutjub


Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, danas je služio Svetu liturgiju na Vidovdan u Kripti Hrama Svetog Save. U svojoj besedi, patrijarh je istakao značaj Kosovskog zaveta za srpski narod, naglašavajući da je to predanje koje treba da nas ujedinjuje i podseća na vrednosti koje su važne za sve Srbe.


Patrijarh Porfirije je istakao da Kosovski zavet nije samo povezan sa teritorijom, već predstavlja simbol srpskog opredeljenja i vrednosti koje su važne za celokupan srpski narod. On je naglasio da Kosovo predstavlja večnu temu koja je ukrašena brojnim biserima srpske istorije i duhovnosti, poput Gračanice, Pećke Patrijaršije, Dečana i Bogorodice Ljeviške.

- U Svetom Knezu Lazaru nama kao predanje ostao je Kosovski zavet. On je pošao u boj koji nije bio isključivo i samo za teritoriju, ne zbog toga što teritorija nije važna. I Kosovski zavet nije pre svega za nas teritorija, ali nije nevažna ni teritorija, jer sve što je naše, a i teritorija prestavlja simbol, predstavlja pokazatelj, znak našeg opredeljenja - rekao je patrijarh u besedi.


Patrijarh je istakao da je trijumf i pobeda vaskrsloga Hrista nešto što je neminovno te da slavljenjem Svetog Kneza Lazara, slavimo Gospoda i istinsku pobedu. Takođe, patrijarh je pozvao vernike da se mole za srpski narod gde god da se nalaze, posebno za one koji žive na Kosovu i Metohiji, te za mir u čitavom svetu. Naglasio je da slavljenjem pravoslavne vere, slavimo neodustajanje od sebe i od onoga što jesmo.

- Kao što je večna tema Kosova koje je ukrašeno bezbrojnim biserima opredeljenja Svetoga kneza Lazara i Svetog Save i svih svetih iz roda našeg, biserima kao što je Gračanica u kojoj se služi danas Liturgija, biserima kao što su Pećka Patrijaršija, Dečani, Bogorodica Ljeviška i mnogim drugim biserima koje malo ko ima na zemljinom šaru“, istakao je patrijarh Porfirije.

- Sve i da želimo to ne možemo izbeći. Zato danas, slaveći Svetoga Kneza Lazara, slavimo Gospoda, slavimo svetost, slavimo moleći se za našu braću i sestre, gde god da se nalaze u svetu, naročito za one koji su na Kosovu i Metohiji, slavimo istinsku i pravu pobedu - naglasio je poglavar SPC.

Patrijarh Porfirije je podvukao značaj molitve za sve vernike, ističući da se molimo za sebe, ali i za sve naše bližnje, te da želimo mir sa Bogom kako bismo imali mir i međusobno. Njegove reči prenose snažnu poruku jedinstva i zajedništva među vernicima, bez obzira na geografsko ili bilo koje drugo određenje.

- Molimo se za sebe, a naročito za svu našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, za mir u čitavom svetu, molimo se i za one sa kojima živimo, za one koji su pored nas, da sve ono što želimo sebi, Gospod da i njima, da bismo svi imajući mir sa Bogom, imali mir u sebi, a onda mogli da imamo i mir među sobom kako bi onda jedan u trojici Bog mira, uvek bio slavljen - poručio je patrijarh, piše Sputnjik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading