Islam
Foto: Alo/Printscreen/youtube

Vehabizam je pokret, odnosno fundamentalistički pravac islama koji se utemeljio u 18. veku.

Vehabizam/salafizam odbacuje sve tradicije za koje smatra da nemaju uporište u Kuranu i hadisama: hodočašća na grobove islamskih svetaca, molitve tim svecima, i tako dalje. Dozvoljena je samo molitva direktno Alahu.

Bitna karakteristika ovog pokreta je i takozvani takfirizam, težnja da se muslimanski redovi očiste od onih koji nisu dobri muslimani pre nego što se krene u obračun sa ostalima.

Na našim prostorima se za sledbenike vahabizma koristi izraz vehabije.

U Srbiji najčešće izazivaju incidente u džamijama.

Poznavaoci islama tvrde da na vehabije koje pripadaju radikalnom islamskom pokretu ne treba gledati kao na religijsku već kao na kriminalnu grupu koja zloupotrebljava religiju radi ostvarivanja svojih ciljeva.

Vehabije se prepoznaju po tome što nose duge brade i široke pantalone do članaka. Ne rukuju se sa ženama, niti je ženama vehabija dozvoljeno da se rukuju sa muškarcima.

Vehabije su u Srbiji najbrojnije na području Novog Pazara i Priboja, ali ih ima i u Sjenici i južnom delu Kosovske Mitrovice.

Tačan broj pripadnika tog pokreta nije poznat. Oni često prave probleme u džamijama, ometaju verske obrede i pokušavaju da nametnu svoj način molitve.

 Podsetimo, pripadnik Žandarmerije ranjen je u Beogradu, dok je napadač savladan i od posledica ranjavanja je preminuo.

 Žandarm je tada u samoodbrani upotrebio oružje i savladao napadača.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading