Crkva u Čačku
Foto: Printscreen/RINA

Meštani pirotskog sela Crvenče, u velikoj radnoj akciji, postavili su krov na seoskoj crkvi Svetog Ilije, koja je decenijama bila ursula u korov i trnje. Od crkve su bili ostali samo kameni zidovi, a zahvaljujući meštanima ovog sela Dušanu Živkoviću i Stefanu Lazareviću, prošle jeseni pokrenuta je inicijativa da se ova crkva "digne iz pepela" i da se obnovi i stavi pod krov.

- Prošle jeseni smo na blagoslov sveštenih lica Lazar i ja krenuli najpre da čisitmo crkvu. Krov crkve urušio se pre više desetina godina i crkva je tako decenijama stajala, urasla potpuno u pravu pravcatu šumu. Najpre smo izvadili ostatke starog krova u crkvi, zatim krenuli da čistimo okolinu, posekli svo drveće i korov koji je bio gotovo "progutao crkvu". Onda se uključila i lokalna samouprava koja je zajedno sa Eparhijom Niškom donirala ukupno 650.000 dinara za kupovinu materijala za krov. Na kraju smo se, kako bi postavili crkvu pod krov, juče okupili brojni meštani Crvenčeva i u pravoj radnoj akciji završili postavljanje krova - kaže Živković za Telegraf.rs.

Inače, tokom radova na čišćenju unutrašnjosti crkve od ostatka starog krova, na zaprepašćenje Dušana i Stefana, pronađene su i dve ikone koje su bile potpuno netaknute, iako su decenijama bile izložene dejstvu vremenskih (ne)prilika.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading