Bogoslovija
Foto: Printscreen/YouTube/ Телевизија Храм

U toku je upisna groznica na fakultete Univerziteta u Beogradu, a nakon što je završena prijava, na nekima od njih i prijemni ispit, do izražaja su došli oni fakulteti koji su najtraženiji među srednjoškolcima, ali i oni na kojima je interesovanje slabo (kao što je, na primer hemija).

Na osnovu prijavnih lista i konačnih rang listi koje su objavili većina fakulteta, najveće iznenađenje ove akademske godine definitivno je teologija odnosno Pravoslavno bogoslovski  fakultet u Beogradu.

Za oba smera na ovom fakultetu prijavilo se daleko više studenata nego što ukupno ima mesta na budžetu i samofinansiranju.

Naime, Bogoslovski fakultet nudi dva smera budućim studentima – bogoslovsko katihetski i bogoslovsko pastirski program.

Za smer Bogoslovsko katihetski prijavilo se ukupno 147 studenta, dok na budžetu ima mesta za 90, a za samofinansirajuće 45. Na drugi smer Bogoslovsko pastirski prijavilo se takođe 147 studenta, na budžet se prima 60, a planirani broj samofinasirajućih studenata je 35.

Kako je ranije izjavio dekan Bogoslovskog fakulteta Zoran Ranković, jedan od razloga što se srednjoškolci interesuju za teologiju mogao bi da bude i i „što nauke koje se izučavaju na tom fakultetu daju širok spektar obrazovanja počev od toga da se uči više jezika, što klasičnih i savremenih jezika“.

„Studenti tu uče staroslovenski, starogrčki i starojevrejski koji su biblijski jezici, ali grčki, i latinski jezik koji je temelj nauke u Evropi i svetu, uz savremene jezike kojima studenti pripremaju za rad u bilo kojoj sferi posla“, objašnjava dekan.

Prema njegovom mišljenju, studenti se izučavanjem teologije osposobljavaju za rad u mnogim sferama.

„Primera radi u opštinama koje imaju multiversku strukturu obavezni su teolozi. Tu je i sveštenički poziv, predavača veronauke, bibliotekarstvo, psihologija, jer baštinimo tradiciju pastirske psihologije. Određen broj diplomiranih teologa bavi se bas psihološkim radom, po psihološkim radionicama, ali i individualno“, navodi dekan.

Kako kaže jedan od profesora na ovom fakultetu, interesantno je što je ranije 80 odsto upisanih studenata dolazilo iz srednje bogoslovske škole, dok ih je ove akademske godine najmanje.

„Suštinski, oni koji su završili srednju bogoslovsku školu nisu ni imali gde drugo da se upišu. Nekako se znalo da će doći kod nas na fakultet. A sada iz bogoslovije imamo jedva 30 odsto studenata. Zamislite. A dve trećine studenata dolazi iz gimnazije i to su oni najbolji đaci. Eto, meni je to potpuno čudno“, objašnjava sagovornik "Nove RS".

Bonus video:

 

 

Alo/Nova RS

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading