Nevreme u Hrvatskoj
Foto: Alo/Alo


Prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića, tropski dani će uskoro biti zamenjeni osveženjem, ali uz to stižu i olujne nepogode. Najpre, oblačnost sa lokalnom kišom, pljuskovima i grmljavinom stići će na krajnji severozapad Srbije, uključujući Mačvu i Srem, kao i Beograd. Tokom noći, oblačnost će se širiti ka centralnim i južnim delovima zemlje, dostižući jugoistok.

Todorović je upozorio da će oblačnost doneti uobičajene letnje nepogode poput jakih pljuskova, grmljavine i grada. Intenzitet padavina će varirati, sa mogućnošću lokalnih vrednosti i do 80-100 mm kiše, što može izazvati probleme poput poplava na ulicama i bujičnih poplava u planinskim predelima.

- U gradovima, odvodi i kanalizacija neće moći da prime veliku količinu kiše, što može dovesti do poplava na ulicama, posebno u podvožnjacima. U planinskim predelima mogu se desiti bujične poplave manjih potoka - upozorio je.


Meteorolog je apelovao na građane da ozbiljno shvate prognoze, posebno u vezi sa mogućim problemima koje olujne nepogode mogu izazvati. Takođe, istakao je nemogućnost preciznog predviđanja tačne lokacije najintenzivnijih padavina, te je važno da ljudi budu spremni na potencijalne nepogode.


Todorović je najavio toplo vreme sa letnjim vrućinama tokom jula, sa maksimalnim dnevnim temperaturama koje će često prelaziti 30 stepeni. Moguće su i ekstremne temperature preko 37-38 stepeni, ali je teško precizno prognozirati njihovu pojavu unapred. Nepogode se očekuju četiri do pet puta tokom jula, što je u skladu sa uobičajenim vremenskim prilikama za ovo podneblje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading