superćelijska oluja
Foto: Alo/Foto: Profimedia

Superćelijske oluje su najređa, ali i najopasnija vrsta oluja. Njihovo formiranje zavisi od nekoliko faktora, uključujući smer vetra i teren. Iako su superćelijske oluje retke, kada se pojave, obično donose veliku štetu u vidu grada, jake grmljavine i pljuskova.

Superćelijske oluje imaju nekoliko karakterističnih obeležja koja ih čine prepoznatljivim na nebu. To uključuje kosu pojavu, zidove oblaka bez padavina, rep oluje, pojas toplog vazduha i deo bez kiše. Ove karakteristike omogućavaju stručnjacima da prepoznaju superćelijske oluje i pravovremeno upozore na potencijalne opasnosti.

Šteta koju mogu prouzrokovati


Jedna od najopasnijih posledica superćelijskih oluja je grad veličine teniske loptice koji mogu proizvesti. Ovakav grad može izazvati ogromnu štetu na usevima, automobilima i kućama. Takođe, superćelijske oluje često prate snažni vetrovi i rotirajući oblaci, što dodatno povećava opasnost od štete.

Poslednja superćelijska oluja u Srbiji i Bosni i Hercegovini
Nedavno je Srbiju i Bosnu i Hercegovinu pogodila superćelijska oluja koja je prouzrokovala ogromnu štetu. Veliki komadi leda, veličine teniske loptice, padali su sa neba i naneli štetu usevima i imovini. Ovakav ekstremni vremenski događaj zahteva hitne mere opreza i zaštitu od potencijalne opasnosti.

RHMZ je najavio promenu vremena i pad temperature, dok je MUP izdao hitno upozorenje zbog nepogoda. Ovakva upozorenja su od ključnog značaja kako bi se građani adekvatno pripremili i zaštitili od potencijalnih opasnosti koje donose superćelijske oluje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading