Preminula Radica Brkušanin
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


Radica je sahranjena 28. juna na groblju napuštenog sela. Sahranili su je daleki rođaci i udaljene komšije, koje su je zvale srpski Robinzon Kruso. Nekada je bila najlepša devojka u kraju i vešta šnajderka. Posle prerane smrti brata i neupešnog braka, Radica se "odmetnula" i živela sama u ataru nekadašnjeg sela Debeli Jasen, na planini Čemerno, kilometrima daleko od prvih komšija.

Radica je živela sama, duboko u šumi, okružena zverima. O njoj se malo znalo, a vest o njenoj smrti putovala je najmanje tri meseca. Goran Nikolić iz Konareva kod Kraljeva, koji je posumnjao u najgore, bio je taj koji je pokrenuo celu priču. Trava do njene kolibe bila je visoka i neugažena, a vrata njenog doma već su bila obrasla mahovinom, što je ukazivalo na to da nije bila tu već neko vreme.


Njen život, pa čak i smrt u teškoj samoći, donekle je i simbol napuštenih sela. Debeli Jasen nekada je bio naseljen, ali su se ljudi, bez dobrog puta i struje, selili, pa je i selo otišlo u istoriju.

Radica nije tražila pomoć i uglavnom ju je odbijala kada joj je bila ponuđena. Samo je pred zimu, uz pomoć prvog komšije Radojka Ćurčića, udaljenog šest kilometara, pribavljala malo hrane. Ostalo je sama spremala, kosila travu za ovce, donosila vodu, pa čak i topila sneg.

Kada su joj pre dve godine, u vreme velikih snegova, bacili džak namirnica iz aviona, Radica ga nije ni dirala, smatrajući da to nije bila neka hrana, jer je ni lisice nisu jele. Iako su joj nudili tranzistor da ima vezu sa svetom, to je odbila uz obrazloženje da joj politika i muzika nisu bitni.

Radica je bila zanimljiva novinarima, ali nije bila voljna da sa njima razgovara. Prilikom posete novinara pre desetak godina, dok je čuvala svoje stado ovaca, govorila je o svom životu u samoći i svojim aktivnostima.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading