nevreme u Srbiji napravilo probleme na putevima, uništilo useve...
Foto: Alo/Foto RINA

U letnjim i proletnim mesecima česta su nevremena s grmljavinom, a ako se ikada za vreme jednog nađete na otvorenom, najbolje bi bilo da potražite sigurno mesto za zaklon.

Stručnjak je otkrio koja su dva mesta najbezbednija u ovakvim okolnostima.

Gde je sigurno mesto tokom oluje s grmljavinom?

“Postoje samo dva sigurna mesta tokom oluje s grmljavinom: potpuno zatvoreno metalno vozilo ili velika zgrada”, rekao je meteorolog Kris Vegaski, i dodao da napolju nije bezbedno, prenosi Espreso.

Ako veliku zgradu pogodi munja, energija će putovati kroz žice i cevi. Zbog toga tokom oluje s grmljavinom ne smete koristiti telefone s kablovima, igrati video-igre ili koristiti druge priključene uređaje, niti koristiti vodovod (nemojte se tuširati ili prati sudove).

Takođe, držite se podalje od prozora tokom oluje, piše UCHealth, prenosi N1 Zagreb.

Što dalje od prozora

“Prozor stvara prazninu u zidu pa ako udari grom, mogao bi preskočiti tu prazninu, a ako stojite pokraj njega, vi biste mogli biti na udaru”, rekao je Vegaski.

Potpuno zatvoreno metalno vozilo važno je iz istih razloga. Električna energija putuje kroz metalnu karoseriju automobila, osiguravajući bezbednost putnika.

Pronalaženje skloništa ispod drveta takođe je nesigurno.

“Grom obično pogađa visoke i izolovane stvari. Drvo je upravo to. Dakle, ako stojite blizu tog stabla, meta ste munje”, kaže meteorolog.

Vegaski je rekao da je najbolja stvar koju možete učiniti ako se nađete u oluji s grmljavinom da odmah odete na sigurno.

Šta možete da učinite ako u blizini nema sigurnog zaklona?

“Ne preporučuje se čučanje”, rekao je Vegaski.

“Sprečava vas da dođete na bezbedno mesto i ne pruža nikakvu dodatnu sigurnost”, dodao je.

Još jedan mit je da ako legnete na tlo raspršujete napon kada struja putuje kroz vas.

Veganski takođe savetuje da se ljudi koji su u grupama razdvoje. Razdvajanjem ste povećali izglede da neko neće biti pogođen udarom groma i da može pomoći onima koji su bili povređeni.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading