Prijemni ispit
Foto: Tanjug/Tanjug/Zoran Estic

On je rekao da su u Beogradu i Novom Sadu najtraženije gimnazije.

On je objasnio i da učenici mogu da se upišu neposredno u srednjim školama i da predaju svoja dokumenta danas i sutra od 8 do 15 časa, a elektronskim putem, preko Portala "Moja srednja škola" mogu to da obave do 6. jula.

"Za ispunjenost zdravstvenih zahteva je uslov za upis na određene obrazovne profile, a lekarsko uverenje je nepohodan dokument koji se prilikom upisa prilaže. Ukoliko učenik ima lekarsko uverenje u papirnoj formi koje se razlikuje od statusa na Portalu Moja srednja škola, potrebno je da upis izvrši u srednjoj školi gde je raspoređen, u terminima kada je to predviđeno", rekao je Blagojević.

Neraspoređeno ostalo 1.500 đaka

Prema njegovim rečima, u prvom krugu je raspodeljeno nešto više od 59.000 mesta od 64.000 koliko je učenika polagalo završni ispit.

"Učenici koju su neraspoređeni, to je negde oko 1.500 mogu da podnesu liste opredeljenja danas preko Portala, odnosno u svojim osnovnim školama da bi mogli da konkurišu na prestala mesta", rekao je Blagojević.


Dodaje da je u prve tri želje upisano negde oko 82 odsto, taj postotak je negde već godinama isti, što znači da učenici dobro planiraju, da su svesni bodova koje su ostvarili.

"Za sve one učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta", rekao je Blagojević.

Škole podigle bodovni prag

Kao što se i najavljivalo, borba za mesta u pojedinim školama ove godine je bila znatno žešća, a razlog je promena zakona po kojem će od 1. septembra odeljenja u osnovnim školama moći da imaju imaju maksimalno 30 umesto dosadašnja 32 učenika, a u srednjim 28 umesto 30 đaka.

To je automatski značilo da će biti manje slobodnih mesta, samim time da će biti veća konkurencija i da će biti potrebno više bodova za upis u željenu srednju školu. Samo što niko nije mogao da predvidi kolika će ta razlika iznositi u odnosu na prošlu godinu.


I kako se može videti iz zvaničnih podataka, negde su razlike bile manje, a negde veće.Tako je u leto 2023. za upis u Petu gimnaziju, na prirodno-matematički smer bilo dovoljno 88,64 poena, a sada je bilo potrebno čak 92,95!

Ipak, najveće razlike zabeležene su van Beograda i to u medicinskim školama.

U Somboru je, na primer, na smeru za medicinsku sestru bilo potrebno čak pet bodova više 86,34 (prošle godine 81,58), baš kao i u Kruševcu na smeru za fizioterapeuta gde je ove godine neophodno 85,60 (prošle godine 80,50).

Najveća jagma za fizioterapeuta i zubnog tehničara

Kako nam je rečeno iz Medicinske škole "7. april", najveća "potražnja" je za fizioterapeuta i zubnog tehničara.


Ipak u ovoj školi bodovni prag nije skočio "sumanuto", te je ove godine bio potreban samo bod više za omiljeni smer budućih srednjoškolaca.

Ove godine za fizioterapeuta bilo je potrebno minimalno 92,77 bodova, dok je prošle godine prag bio 91,32 bodova.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading