spomenik petru i pavlu
Foto: Alo/Printscreen

Bez trunke krivice, jer je čiste dečje duše ne mogu imati ni u zla vremena, bez ikakvog suđenja i presude, jer ništa loše nisu učinili, pod okriljem i u tami julske noći pre 32 godine, rafali iz oružja u rukama neljudi ugasili su živote braće Petra (7) i Pavla (5), i njihovih roditelja Đura (41) i Vlaste (35) Golubović iz Konjica.

Tokom maja i juna meseca grad Konjic u Hercegovini je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba a muslimanske snage su se potom fokusirale na paljenje srpskih sela u opštini i prodiranje ka istoku. U gradu Konjicu su opljačkane napuštene srpske kuće a policija je sprovodila dodatne pretrage za preostalim Srbima.

Jedna od srpskih porodica koje su ostale bili su Golubovići, Đuro (41) i Vlasta (35) sa dva sina Petrom (7) i Pavlom (5).

Đuro i Vlasta su radili kao profesori u konjičkoj gimnaziji.

Pripadnici tzv. Armije BiH su upali u kuću i pokosili ih rafalima. Preživeo je samo mali Petar kojeg su zaštitila tela ubijenih roditelja. Petar je otrčao do policijske stanice i vikao "čiko, ubiše mi roditelje i brata" na šta su iznenađeni policajci rekli "vidi mali je preživio?" a potom pozvali ubice da dođu i pokupe ga.

Ubice (Miralem Mancić, Adem Landžo i Jusuf Potur) su preuzeli Petra, odvezli ga podalje i ubili metkom u potiljak.

Ovom mučeničkom smrću, porodica Golubović ostala je upisana u srpsku istoriju, a na današnji dan svaki Srbin pomisli gde bi danas bili dečaci kojima je život bezdušno oduzet! 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading