Davor Vidović
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Situacija posle snažnog nevremena koje je zadesilo Srbiju je mirna i poslednjih 12 časova nije bilo intervencija. A najviše ih je bilo u Beogradu i Smederevu, rekao je pomoćnik načelnika u Upravi Sektora za vanredne situacije Davor Vidović.

On je, gostujući na RTS, dao i tri saveta za građane u slučaju nevremena: izbegavajte boravak na ulici, ne vozite automobil kroz podvožnjake, pričvrstite delove koji mogu da padaju sa terasa i drugih objekata.

Uz grad i jak vetar, najviše kiše palo je u Sremu i na području Beograda gotovo 80 litara po metru kvadratnom. Bilans nevremena praćenog gradom su i uništeni usevi. Snažni pljuskovi praćeni gradom i olujnim vetrom pogodili su i region.

Pomoćnik načelnika u Upravi Sektora za vanredne situacije Davor Vidović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je situacija mirna i da poslednjih 12 časova nije bilo intervencija koje se tiču otklanjanja posledica nevremena.

"U prethodnom periodu ukupno smo intervenisali 71 put, na svim intervencijama učestvovala su 202 vatrogasca sa 76 vozila i 21 pumpom“, precizirao je Vidović.

Nevreme se kretalo tako što je praktično ušlo sa zapadne strane Srbije i prvo je pogodilo teritoriju Šapca i njegovu okolinu.

Najviše intervencija u Beogradu i Smederevu

"Tu nismo imali intervencije zato što je uglavnom bio grad, tako da nije bilo nekih drugih posledica po nas. Nevreme se kretalo preko Srema i otišlo praktično u južnu Bačku, gde je bilo dosta intervencija. Zatim se prenelo prema Beogradu, odnosno prema Smederevu, gde smo najviše puta intervenisali“, istakao je Vidović.

U tom periodu evakuisana je jedna osoba koja nije bila povređena, već je isključivo evakuisana sa puta koji je bio blokiran stablom koje je palo.

Probleme su pravila stabla

Vidović kaže da je u Beogradu bila najgora situacija. "Beograd je bio veoma pogođen, bilo je mnogo porušenih stabala, mnogo limenih krovova je bilo pogođeno, odnosno vetar je lomio krovne pokrivače. Intervenisali smo da bismo jednostavno smanjili rizik po povrede naših sugrađana, tako da smo više od 20 puta intervenisali na uklanjanju stabala. U Beogradu smo tri puta uklanjali velike krovove“, naveo je Vidović.

Prema njegovim rečima, veliku ulogu je odigralo i Gradsko zelenilo koje je pomagalo pri uklanjanju stabala ali i u nekim drugim vrstama tehničkih problema.

Ekipe su i dalje pripravne

Vidović kaže da je 3.500 vatrogasaca-spasilaca uvek pripravno da pomogne svim građanima.

"Uvežbavamo i radimo svaki dan na osposobljavanju svojih ljudi i njihove spremnosti za reagovanje“, napomenuo je Vidović.

Borba sa požarima

Prethodni period karakterisali su nešto veći požari - na nekim građevinskim objektima, odnosno na nekim fabričkim pogonima.

"Hteo bih da napomenem da je od početka godine bilo više od 18.000 intervencija pripadnika vatrogasnih i spasilačkih jedinica na teritoriji cele Srbije, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine, od oko 36 procenata“, kaže Vidović.

Znatno je povećan broj požara na otvorenom prostoru, što je 111 posto više požara nego u istom periodu prošle godine.

"S jedne strane, imali smo nevreme, odnosno gromove, koji su nam napravili veliki posao na kućama, odnosno na drugim građevinskim objektima, ali jednostavno mi se uvek spremamo da reagujemo", podvukao je Vidović.

Beograd i Smederevo su bili pogođeni gromovima, bilo je požara u Šidu, na teritoriji Beograda,i u Požarevcu.

(RTS)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading