policija hitna pomoć
Foto: Alo/Nikola Todorović

Vremenski rolerkoster, nagli skokovi i padovi temperature obeležiće ovu nedelju pred nama, a u samo nekoliko dana iz prolećnih plus 20 vratićemo se u tropske temperature.

Koliko nagle promene temperature utiču na naš organizam i šta treba da rade hronični bolesnici tokom vremenskog rolerkostera, pitanja su na koja je za Alo! odgovorila doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći. Kako nam je na početku rekla, ovi vremenski uslovi mogu nepovoljno da utiču na hronične bolesnike, za koje je najvažnije da se pridržavaju svoje terapije i da slušaju savete lekara.

Ivana Stefanović

Foto: Printscreen/RTS

 

- Niko neće biti ugrožen ukoliko se bude odgovorno ponašao prema svom zdravlju, a to, u slučaju kardiovaskularnih bolesnika znači da treba da redovno uzimaju terapiju, slušaju savete lekara i da ne naprežu svoje srce - kaže na početku razgovora za Alo! Ivana Stefanović, doktorka Hitne pomoći, i objašnjava da svaki dodatni napor opterećuje naše srce.

- Ukoliko morate da idete u veliku nabavku, uzmite kolica u prodavnici. Izbegavajte da u rukama nosite teške kese iz prodavnice, jer se tada krv sliva u ruke i srce je ponovo pod opterećenjem. Naše srce ne treba da se muči, pogotovo ako je oštećeno - rekla je naša sagovornica.

Ako morate da boravite napolju, gledajte da to bude u najhladnijem delu dana i da uvek nosite grickalice i tečnost.

- U toplim danima najbolje je da nosite limunadu zaslađenu medom jer od vode može da vam bude muka. Takođe, našem srcu prijaju brzi šećeri, koje možemo dobiti iz voća, ali neophodno je i da nosite slane grickalice. To mogu biti bademi, lešnici, suncokret... Doduše, neki lekari savetuju vegetu, što nikako nije dobar izbor. Mediteranska ishrana sa puno voća i povrća je način ishrane koji se preporučuje - kaže doktorka, i objašnjava da je kardiovaskularni bolesnici posebno moraju da vode računa i o jednoj stvari.

Doktorka Hitne pomoći imala je važan apel i za starije sugrađane koji će ovo leto provesti kod kuće.

- Ukoliko je napolju vruće, obavezno uključite rashladne uređaje. Znam da se stariji sugrađani plaše promaje i klime, ali ne treba da u stanu bude 17 stepeni. Dovoljno je da uključe klimu na 24 stepena i već će im biti lakše jer prilikom toplotnih talasa, klime zaista čuvaju zdravlje - rekla je ona.

Hitna radi punom parom

Za jedan dan, Hitna pomoć primila je više od 1.200 poziva, što je, kako kaže doktorka Stefanović, ispod proseka.

- Sada je sezona godišnjih odmora i mnogi su otputovali iz grada, tako da imamo manje posla. Ali kada nas zovu, uglavnom se žale na hipertenziju. Za 24 sata u proseku Hitna pomoć primi 1.500 poziva, a proteklih dana zabeležili smo manji broj - rekla je doktorka Stefanović.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading