eu u srbiji
Foto: Printscreen/Alo!/EU u Srbiji

Besna lisica na selu može da ugrozi domaće životinje i tako pričini štetu domaćinima. Takođe poznato je da nekad zalutaju u urbana naselja, gde mogu doći u kontakt sa napuštenim ili vlasničkim psima i mačkama. Besna životinja predstavlja rizik za ljude gde god živeli, pa se zdravlje ovih ali i drugih divljij životinja tiče svih.


Boban Đurić iz Uprave za veterinu kaže da besnilo predstavlja jednu od najopasnijih bolesti koja se prenosi sa životinja na ljude.
eu u srbiji

Alo!/EU u Srbiji

 


- Uprava za veterinu sprovodi kampanju oralne vakcinacije divljih mesojeda još od 2010. godine. Kampanja je dala izuzetno dobre rezultate, pa smo 2018. godine imali poslednji slučaj besnila kod divljih životinja i od tada nemamo pozitivnih slučajeva besnila - objašnjava Đurić.


Oralna vakcinacija se sprovodi tako što se pomoću aviona bacau mamci na tačno određene pozicije, s ciljem da mamci budu konzumirani od strane divljih mesojeda. Kad lisica konzumira mamac, ona ujedno unosi vakcinu u svoj organizam i stvara imunitet, pa time lisica ne može da oboli od besila.


Vakcina se distribuira iz vazduha dvaputa godišnje, u proleće i jesen. Jaroslav Hartman, pilot, izjavio je:

eu u srbiji

Alo!/EU u Srbiji

 


- Tim sačinjavaju 11 pilota koji vrše izbacivanje mamaca, i inženjeri koji crtaju rute. Kao tim smo napravili više od 75.000 sati, sa prosečno 10 aviona - kaže Hartman.

Podrška EU u finanijskom, tehničkom i materijalnom je velika. Prepoznali su potrebu da se sprovede ovakva akcija na našoj teritoriji, jer kad dođemo do toga da nemamo besnila kod divljih životinja, samim tim je i zdravlje ljudi očuvano.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading