bolnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Policija je u Kraljevu, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva, uhapsila M. M. (65), doktora zaposlenog u Domu zdravlja Jagodina, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, ali i N. N. (43) zbog sumnje da mu je pomagao.

Kako je saopštio MUP,  sumnja se da je M. M., od 1. januara 2019. do 9. januara 2023, na osnovu dokumentacije lekara specijaliste za koju je znao da je neistinite sadržine, a koju mu je dostavio N. N., uveo tom pacijentu u terapiju lek „somatropin“, poznatiji kao hormon rasta, i prepisao mu 4.149 pakovanja.

Sumnja se da na ovaj način M. M. je N. N. pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 105.188.985 dinara i za isti iznos oštetio Republički fond za zdravstveno osiguranje.

dr saša milićević

Printscreen

 

 

Pedijatar Saša Milićević objasnio je za Alo! o kom je leku reč i kada može da se koristi.

- „Somatropin“ je hormon rasta koji pacijentu može da prepiše samo pedijatar endokrinolog. To je lek koji se koristi za poremećaj rasta, a pre nego što ga lekar uvede u terapiju, dete mora da bude podvrgnuto brojnim analizama - rekao je na početku razgovora za Alo! pedijatar Saša Milićević, i objasnio u kojim slučajevima se prepisuje ovaj lek.

 - Veoma je važno da pedijatar endokrinolog utvrdi koji su uzroci nižeg rasta deteta, jer ovaj lek ima efekta samo u određenim uslovima. Hormon rasta luči hipofiza, centralna žlezda na bazi mozga koja ima uticaj na ostale žlezde u organizmu. Ukoliko se utvrdi da hipofiza ne luči hormon rasta, onda se uključuje ovaj lek i mora da se daje u strogo kontrolisanim uslovima jer može da poremeti rast drugih žlezda - rekao je doktor, i objašnjava da se ovaj lek nikako ne sme uzimati na svoju ruku.

- Bilo je slučajeva da roditelji naruče hormon rasta iz inostranstva i da me pitaju da li smeju da ga daju svom detetu. To nikako ne bi smeli da rade jer na taj način mogu da utiču na brojne procese u organizmu. Kod nas je taj lek veoma skup, ali nisam čuo da postoji crno tržište kod nas - rekao je Milićević na kraju razgovora.

Mesi na terapiji do 14. godine

LEKAR IZ JAGODINE OSUMNJIČEN DA JE PACIJENTU PREPISAO HORMON RASTA VIŠE OD 4.000 PUTA Evo šta je lek somatropin i kada sme da se koristi!

EPA-EFE/RONALD WITTEK

 

Argentinski fudbaler Lionel Mesi (35) je jedan od najboljih igrača sveta, a ono što većina ljudi ne zna jeste da je u detinjstvu morao da prima hormon rasta.

Svima je poznata priča da je Mesi sa 12 godina dobio ugovor od FK Barselone,  ali njegov ogroman talenat pratila je dijagnoza deficita hormona rasta. Zbog toga, španski klub se obavezao da će plaćati njegovo lečenje, a fudbaler je na terapiji bio do 14. godine. Mesi nije često pričao o svojoj borbi, ali je jednom prilikom otkrio da je nakon nekog vremena sam sebi počeo da daje injekcije svake večeri.

- Nije me bolelo, to je bila rutina, nešto što sam morao da radim, i radio sam to sasvim normalno - rekao je sportista.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading