Požar u Smederevu
Foto: Printscreen/Instagram/192.rs

U kući je, kako je potvrdio kapetan policije Željko Grujić, portparol Policijske uprave Pančevo, bila samo jedna osoba, žena rođena 1979. godine.

Ona je, na sreću, pretrpela samo lakše povrede.

- Požar je prijavljen oko 22.40 časova. Prema prvim saznanjima, punjač od mobilnog telefona se samozapalio i vatra se nažalost brzo proširila po kući. Ženska osoba koja je boravila u kući pretrpela je lakše telesne povrede: zadobila je opekotine šake i ukazana joj je medicinska pomoć u Opštoj bolnici Pančevo. Požar je likvidiran od strane pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice Pančevo – rekao je Željko Grujić.

 

Koliko su bezbedni punjači za mobilne telefone?

Ova priča pokreće staru temu: koliko su zapravo bezbedni punjači za mobilne telefone, pogotovo danas kada vrlo često oni ni ne dolaze u originalnom pakovanju uz telefon, već ih kupujemo ne znajući im ni poreklo, ni kvalitet, ni zadovoljavaju li sve bezbednosne standarde.

Pretprošle godine je punjač tako izazvao požar u studentskom domu u Nišu, prošle godine je zbog toga goreo stan na Voždovcu, a pre nekoliko godina jedna Nišlijka preminula u Kliničkom centru Srbije, pošto joj je u požaru koji je buknuo u njenom stanu posle eksplozije punjača za mobilni telefon izgorelo čak 95 odsto kože.

Punjači su, pored kvarcnih peći, neisključenih ringli na šporetu i upaljenog opuška cigarete na jastuku ili ćebetu, najčešći uzročnici požara koji se često završavaju tragično.

Kako da sprečite mogućnost požara zbog punjača?

Saveti stručnjaka su sledeći:

  • Punjače za telefon ili laptop nemojte nikada držati non-stop uključene u struju, jer se zbog pregrevanja mogu zapaliti
  • Nemojte držati telefon na krevetu ili jastuku dok ga punite. To može da dovede do velikog zagrevanja, pa izolacija na žici punjača može da ogori.
  • Nemojte uključivati punjač u utičnicu koja je pod uticajem nekog jakog izvora toplote ili na direktnom suncu
  • Obavezno koristite samo punjače zvaničnih proizvođača, umesto „no name” varijanti

(Zdravo Pančevo)

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading