armija bih
Foto: Printscreen/Printscreen

U julu 1992. godine, Đuro i Vlasta Golubović, profesori u konjičkoj gimnaziji, i njihova dva sina, Petar i Pavle, tada stari samo sedam i pet godina, brutalno su ubijeni.

Porodica Golubović ostala je u Konjicu uprkos opasnostima koje su tada vrebale, verujući da su bezbedni u gradu u kojem su proveli ceo svoj život.

Nažalost, pripadnici specijalne policije upali su u njihov dom u noći 1. jula, odveli ih uzvdono uz Neretvu i na pet kilometara od grada streljali.

Mali Petar, koji je imao samo sedam godina, igram sluičaja preživeo je prvo streljanje. Nakon što su zločinci otišli, uspeo je da se izbuče ispod tela svojih roditelja i upuztio se ka najbližem policjskom punktu u nadi da će dobiti pomoć.

Međutim, policajci na punktu su ga izručili istim ljudima koji su mu već jednom oduzeli porodicu i mali Petar je po drugi put streljan.

O ovom teškom zločinu se dugo ćutalo, dok musliman Anis Kosovac nije prekinuo tišinu i na ulazu u pravoslavno groblje u Konjicu postavio spomen-ploču malom Petru i Pavlu. 

U mestu Borci, obnovljena crkva Svetih apostola Petra i Pavla posvećena je upravo tim nevino stradalim dečacima. Njihovi likovi, zajedno sa likovima drugih dečaka i devojčica stradalih u ratovima, sada krase prestonu ikonu crkve, simbolično stojeći uz bok apostolima.

 

https://www.instagram.com/p/C9BEsyaM2iL/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading