venčanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kad je reč o običajima koje Srbi primenjuju na dan svadbe spisak je predugačak. Narodni običaji se razlikuju među ljudima u različitim krajevima naše zemlje.

Prema tumačenju ovog običaja, mlada "zgazi" mladoženju laganim pritiskom stopala tokom prvog plesa ili nekog drugog ritualnog trenutka na venčanju.

To se obično smatra simboličnim činom kojim se mlada "obeležava" svojim prisustvom na mladoženjinom teritoriju, pokazuje svoju moć kao buduća domaćica i ispunjava neku vrstu ritualnog zaštite.

Ovaj običaj nalaže da, nakon što mladenci donesu odluku da se venčaju, treba da kupe cipele svom provodadžiji, to jest osobi koja je zaslužna za njihovo upoznavanje - kako bi im brak bio dugoročan i srećan.

Ovaj običaj može imati i dodatna značenja u različitim kulturama:

Zaštita od zlih duhova: U tradicionalnim verovanjima, mlada "gazi" mladoženju da bi ga zaštitila od zlih duhova ili zlih sila koje bi mogle pokušati da naruše sreću mladog para. Ovaj ritual može biti deo šireg sistema verovanja u zaštitu i prosperitet.

Simbol transformacije: Mlada "gazi" mladoženju kao simbol prelaska iz jednog životnog stanja u drugo. Ovaj čin može označavati prelazak mladenaca iz samostalnih individua u partnerstvo i zajednički život.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading