batut
Foto: Printscreen/ALO/EU u Srbiji
 

Napori posvećenog i stručnog osoblja Instituta za javno zdravlje Srbije da u postojećim uslovima isporuče što viši kvalitet javno-zdravstvenih usluga svakodnevno su ograničeni dotrajalošću radnog prostora, kao i nedostatkom savremene opreme i sredstava za rad.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima Evropske unije, u iznosu od preko 5 miliona evra, ovakva praksa će uskoro postati prošlost, budući da početkom naredne godine počinju radovi na rekonstrukciji laboratorija u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović – Batut”, kao i u okružnim institutima u Nišu i Kragujevcu.  

Verica  Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Milan Jovanović Batut ističe da Institut  za javno zdravlje Srbije, dr. Milan Jovanović Batut, u saradnji sa mrežom Instituta i Zavoda za javno zdravlje, dobija pomoć koja se ogleda kroz nekoliko IPA projekata.

batut

ALO/EU u Srbiji

 

 

- Ovi projekti se odnose na unapređenje funkcionisanja javnog zdravlja, naročito kada je u pitanju nadzor nad zaraznim bolestima, kroz IPA projekte, pored opremanja u smislu izdvajanja opreme za unapređenje kvaliteta rada mikrobioloških laboratorija u sistemu javnog zdravlja, projekti koje finansira Evropska unija odnose se i na unapređenje kapaciteta u znanju i u razmeni iskustava i praksi- ističe direktorka Batuta. 


Ključni pokazatelji praćenja implementacije ovih projekata biće upravo uspostavlje programa edukacije koji će omogućiti određen dostižan broj edukovanog kadra. Unapređenje i brzine u postavljanju dijagnoza i praćenju eventualnih epidemija u budućnosti biće takođe jedan od ključnih pokazatelja kao i evidencija u informacionom sistemu i povezanost zdravstvenih ustanova od značaja za javno zdravlje na selokupnom teritoriju Republike Srbije biće jedan od ključnih ciljeva.

 

batut

ALO/EU u Srbiji

 


Verica Jovanović iz Instituta za javno zdravlje Srbije objašnja i da je  jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora omogućava Srbiji efektivno uključivanje u mreže EU za nadzor zaraznih bolesti, smanjujući time rizike od ozbiljnih zdravstvenih pretnji koje prelaze granice.

 

batut

ALO/EU u Srbiji

 

 

Upotreba opreme u primjeni novih strategija i tehnika na kraju rekonstrukcija prostora u kojima će raditi laboratorije, doprineće kvalitetu rada tih laboratorija i efikasnom povezivanju kako mikrobiologije, tako epidemiologije i uopšte svih institucija javnog zdravlja u procesu nadzora na zarazne bolest- kaže direktorka i dodaje:
Opredeljenje za finansiranje projektnih aktivnosti u oblasti javnog zdravlja je pravo opredeljenje i predstavlja veliku i značajnu podršku ne samo javnom zdravlju, već i kontroli zaraznih bolesti uopšte - zaključila je ona. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading