ivan ristić
Foto: Alo/Facebook/Ivan Ristić

Jak i dugotrajan toplotni talas pogodiće našu zemlju narednih dana. Prema najavama naših meteorologa blago osveženje nas čeka sredinom meseca, dok neko ozbiljnije zahlađenje nije ni na vidiku.

Upozorenje na toplotni talas

Jak i dugotrajan toplotni talas usloviće maksimalne temperature do utorka (09.07.) od 32 do 37 °C, a od srede do kraja sledeće sedmice (10 - 14.07.) od 35 do 40 °C uz tropske noći u urbanim sredinama, stoji na sajtu RHMZ.

RHMZ

RHMZ

 

 

Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina. Manji pad temperature za oko 5 °C (naročito na severozapadu Srbije) moguć je tek sredinom meseca (15.07), ali će se i nakon toga temperatura zadržati iznad proseka uz nastavak perioda sa tropskim danima i noćima.

RHMZ

RHMZ

 

 

Na području Beograda maksimalna temperatura do utorka (09.07) oko 35 °C, a zatim od srede do kraja sledeće sedmice (10 - 14.07.) od 37 do 40 °C.
Cela Srbija obojena je u crveno kada je u pitanju opasnost od toplotnih talasa, dok je na snazi narandžasti meteoalarm u naredna tri dana. On označava vremenske prilike opasne po život ljudi.

RHMZ

RHMZ

 

 

Prema prognozi UV indeksa za naredna tri dana, danas i sutra u celoj Srbiji UV zračenje biće veoma visoko i kretaće se od 8 do 10.

Osetnijeg osveženja nema na vidiku

I prema vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila, čeka nas pretežno sunčano i toplo vreme sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni.

Osim vrlo toplih dana i noćni minimumi će postati visoki i od nedelje će se kretati od +18 do čak +28 stepeni Celzijusa, posebno u većim gradskim celinama.

ivan ristić

Facebook/Ivan Ristić

 

 

 

Pojava retkih pljuskova je moguća posle 08.07. i oni osim na kratko neće donositi osetnije osveženje i biće posledica pregrejanosti atmosfere. Malo jače osveženje uz češće pljuskove je moguće tek oko 15.07. ali neko jače, konkretnije, osveženje se u narednih 14-20 dana za sada ne nazire, piše Marko Čubrilo.

ivan ristić

Facebook/Ivan Ristić

 

 

U sredu će najgore pržiti

Meteorolog Ivan Ristić, takođe, upozorava na ekstremne vrućine i sparno vreme, kao i na to da će sreda biti posebno topao dan.

- Afrika je naša svakodnevica i naša realnost zimi i leti, iz dana u dan je sve toplije, a od srede 10. jula temperatura vazduha u hladu izjednačiće se sa našom telesnom i kretaće se između 35C-39C. Oprez - biće i sparno - piše Ristić na svom Fejsbuku.

Međutim, on ističe i da postoji mogućnost da u našu zemlju ponovo dođu oblaci koji će doneti nepogode.

Pravi vremenski preokret očekuje nas već od 13. jula, tačnije od sledećeg vikenda, kada bi, prema Ristićevoj prognozi, postojala mogućnost za vremenske nepogode poput oluje, grada i grmljavine.

Batut upalio alarme

Po najnovijoj tabeli, narandžasti alarm u nedelju se pali u Bečeju, a u ponedeljak u i utorak u:

  • Palić
  • Kikinda
  • Zrenjanin
  • Sombor
  • Valjevo
  • Vršac
Batut

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE RS / SCREENSHOT

 

 

Narandžasta polja u "Batutovoj" tabeli znače da se u tim mestima očekuje vreme rizično po zdravlje.- Povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljivih populacionih grupa - mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti. Pod posebnim rizikom su osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, odnosno poremećajem mehanizma evaporacije nagomilane toplote (opekotine) - navodi se na sajtu "Batuta".

Blic

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading