Vrućina u SAD
Foto: AP/Jenny Kane (STF)


Meteorolog Nedeljko Todorović najavio je da nas očekuje produženo vrelo leto, sa visokim temperaturama koje će se kretati od 35 do 39 stepeni Celzijusa, a možda čak i dostići 40 stepeni. Ove ekstremne vremenske prilike očekuje se da će trajati do 20. jula, sa mogućim kratkotrajnim pljuskovima u planinskim predelima. Todorović ističe da su ovakve temperature karakteristične za naše leto, sa periodičnim vremenskim nepogodama poput pljuskova i grada.

Meteorolog Todorović podseća da su ovakve vremenske prilike bile karakteristične i za prvu polovinu prošlog veka, posebno dvadesetih i tridesetih godina, kada je zabeležen period suša. Nakon toga, od pedesetih do osamdesetih godina, vrućina je popustila, da bi se ponovo vratila početkom devedesetih. Takođe, Todorović ističe da ove ekstremne pojave nisu samo karakteristične za naše podneblje, već za čitav umereni pojas.

Srbija - "mali raj" u poređenju sa Zapadnom Evropom

U poređenju sa Zapadnom Evropom, Todorović opisuje Srbiju kao "ušuškanu" zemlju sa manje ekstremnih vremenskih neprilika. Ističe da su ekstremne pojave kod nas kraće i sa manjim posledicama, te da su "mali evropski tornadi" koje možemo iskusiti, u poređenju sa događajima u Americi, daleko manjih dimenzija. Takođe, naglašava da je broj takvih fenomena u Srbiji zanemarljiv u odnosu na Evropu, gde su takvi događaji deset puta češći.

(Pink)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading