NAJVEĆE OTKRIĆE O ISUSOVOM DETINJSTVU!  Drevni rukopis otkriva neočekivane detalje o mladom Isusu!
foto: churchofjesuschrist.org


Dvojica istraživača, Lajoš Berkeš i Gabrijel Noki Mačedo, otkrili su 1.600 godina star fragment rukopisa koji pruža uvid u Isusovo detinjstvo. Ovaj fragment pripada najranijem rukopisu Tominog jevanđelja o detinjstvu, koje je apokrifno delo koje podseća na biblijski tekst, ali nikada nije postalo deo biblijskog kanona.

Rukopis sadrži fragmente teksta koji opisuje petogodišnjeg Isusa kako se igra pored potoka, pravi ptice od gline i čak oživljava vrapce. Ovo otkriće pruža nove uvide u detinjstvo Isusa i njegove neobične moći, poput pljeskanja rukama koje oživljava ptice.

Iako jevanđelje o detinjstvu nije uključeno u zvanični kanon biblijskih jevanđelja, bilo je veoma popularno u kasnom srednjem veku. Pronađene su drevne verzije rukopisa na grčkom, latinskom, sirijskom, crkveno-slovenskom, gruzijskom, etiopskom i arapskom jeziku, što ukazuje na široku rasprostranjenost ovog dela.

Fragment rukopisa koji su pronašli istraživači datira iz perioda između 4. i 5. veka i pruža uvid u promene reči tokom vekova. Planira se potpuna revizija postojećeg teksta o detinjstvu i novi prevod kako bi se bolje razumeo jezik koji se koristio. Ovo otkriće ukazuje na to da je "stilska lingvistička umetnost tog izvorno grčkog teksta bila mnogo veća nego što se ranije pretpostavljalo", kaže Berkeš.

Otkriće u kolekciji Državne i univerzitetske biblioteke Karla fon Osjeckog u Hamburgu

Dvojica istraživača pronašla su dokument u kolekciji Državne i univerzitetske biblioteke Karla fon Osjeckog u Hamburgu. Ova kolekcija datira još iz početka 20. veka kada ju je nemački "Papirus kartel" nabavio iz Egipta. Berkeš ističe da su istraživači u početku koncentrisali na ispitivanje bolje očuvanih rukopisa, ali se ovaj fragment ispostavio kao značajno otkriće.

(RTS)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading