crkva
Foto: Printscreen/ALO/EU u Srbiji

 

Sagrađena je krajem 19. veka u neogotskom stilu, po tehničkoj dokumentaciji Janoša Silađija, arhitekte iz Budimpešte. Razlog za njenu izgradnju i za osnivanja župe bio je brz porast stanovništva Sente u drugoj polovini 19. veka jer postojeća župa više nije mogla da opsluži vernike i njihove potrebe. Ova Crkva je pod zaštitom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici.

Značajna je ne samo na teritoriji Sente, nego i šire, što se tiče liturgije, ali i crkvene duhovne muzike. Crkva Srce Isusovo obnovljena je zahvaljujući projektu Duhovna muzika uz postavljanje prekograničnih turističkih ruta, sprovedenom u okviru programa Prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Evropska unija je, sredstvima iz fondova IPA 2, podržala ovaj projekat sa 676.947 evra.

crkva

ALO/EU u Srbiji

 

Robert Ivković đakon ove jedinstvene Crkve ističe da je prekogranična saradnja sa reformatskim centrom u Temišvaru  doprinela tome da se ona renovira iznutra i spolja. 

crkva

ALO/EU u Srbiji

 

- Uređena je hidroizolacija zidova, uređeno je podno grejanje i obnavljanje klupa. Zahvaljujući tome možemo i u zimskom periodu održavati razne manifestacije, što koncerte, što druge priredbe- kaže Robert Ivković.

crkva

ALO/EU u Srbiji

 

Crkva je vremenom postala poznata upravo po  crkvenoj muzici, a krajem 80-ih godina organizovane su svečane mise i prigodni koncerti. Zato je najspecifičniji deo radova na obnovi crkve Srce Isusovo bila je upravo popravka i proširenje crkvenih orgulja. U obnovu ovog instrumenta uloženo je više od 29 hiljada evra.

crkva

ALO/EU u Srbiji

 


- Orgulje smo pre deset godina dobili kao donaciju iz sela Feldbach u Austriji i kombinovanjem ovih orgulja sa našim starim orguljama dobili smo jedan instrument koji je drugi po redu u Srbiji po veličini. Najveće koncertne orgulje koje su na severu Srbije i koje su u upotrebi svaki dan. Lepa je stvar što imamo jednu crkvu koja se obnavlja, ali i tu crkvu trebamo napuniti kako ljudima, tako i na duhovnom planu- ističe đakon Robert Ivković 

crkva

ALO/EU u Srbiji

 

Pored radova na obnovi crkve i rekonstrukciji orgulja, u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, izgrađena je i koncertna sala u Temišvaru, održavani su crkveni koncerti, ekumenske izložbe, promocija orgulja, turistički izleti, savetovanja. Projekat je obuhvatio i organizaciju ekumenskih turističkih ruta sa priredbama duhovne muzike u graničnoj regiji Srbije i Rumunije, u koje su bile uključene sve značajne crkve ovog regiona (Reformatska crkva, Rumunska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Baptistička crkva, Evangelička crkva i Rimokatolička crkva).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading