pljusak
Foto: Alo/Tanjug/Vladimir Pori

Pljuskovi oko 14. jula, ali retki

Iako su moguće manje nestabilnosti koje bi mogle da donesu retke pljuskove drugog dana vikenda i početkom sledeće nedelje, prema predviđanjima Marka Čubrila, meteorologa amatera, do znatnijeg osveženja neće skoro doći.

"Vrelo bar do oko 20.07. kada bi moglo osvežiti. Retki pljuskovi ovih dana. Posebno oko 14.07. ali bez osveženja", navodi on na svom Fejsbuk profilu uz fotografije modela koje prati, na kojima dodaje da će češća pojava pljuskova biti moguća tek oko 19. jula.

 

 

Temperature koje Čubrilo prognozira za vikend, lokalno bi mogle da budu i preko 40 stepeni.

Pad temperature tek oko 20. jula

U drugoj dekadi jula se nastavlјa jak toplotni talas sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni i uz tropske noći u urbanim sredinama, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Nakon 17. jula na severu Srbije, a od 20. jula u svim krajevima manji pad temperature za oko 5 stepeni.

Ipak, kako navodi RHMZ, uprkos manjem osveženju, sa velikom verovatnoćom će se produžiti period sa tropskim danima (u većim urbanim sredinama i tropskim noćima) uz deficit padavina.

Na području Beograda maksimalne temperature do 17. jula od 37 do 40 stepeni, a zatim u manjem padu za oko 5 stepeni.

Uključen crveni meteoalarm u celoj Srbiji

U celoj Srbiji danas je na snazi crveni meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura.

Ovo upozorenje znači da je vreme vrlo opasno: Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika.

Sa ovakvim temperaturama, preporučuje se da obavezno unosite dovoljno tečnosti kako biste sprečili dehidraciju, i da izbegavate boravak na otvorenom između 12 i 16 časova, kada su temperature najviše i sunčevo zračenje najintenzivnije.

RHMZ

RHMZ

 

 

Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Vremenska prognoza za Srbiju za narednih pet dana

U većini mesta biće pretežno sunčano i dalje veoma toplo, dok se samo uz lokalni razvoj oblačnosti u popodnevnim satima na severu, zapadu i jugozapadu Srbije očekuje retka pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom.

  • u Beogradu se u nedelju i ponedeljak očekuje pretežno sunčano, minimalna temperatura će biti 25-26 stepeni, a dnevna maksimalna 38 stepeni
  • u Novom Sadu je moguća kiša, ali će temperatura i dalje biti visoka, do 36 stepeni Celzijusa. U ovom gradu u ponedeljak će ponovo biti pretežno sunčano sa minimalnom temperaturom od 21 stepen i najvišom dnevnom 37 stepeni
  • u Nišu, u nedelju 14. jula biće pretežno sunčano i 39 stepeni, u ponedeljak temperatura vazduha ide i do 40 stepeni
  • u Kragujevcu pretežno sunčano, u nedelju najniža temperatura 19 stepeni, najviša 37 stepeni, u ponedeljak 20 i 38 stepeni Celzijusa

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading