zoo vrt
Foto: Alo/Nikola Todorović/Alo!

 

Slavljenički dan protiče u visokoj temperaturi koju teško podnose ljudi, ali i divlje životinje. Hladna voda, hladovina i provetreni kavezi svima su neophodni, a zaposleni čine sve da im se to uz dodatnu negu i obezbedi, ekipa ALO! ih je danas obišla i čestitala im ovaj veliki jubilej. 


Pre 88. godina tadašnji gradonačelnik Beogrda Vlada Ilić je osnovao beogradski Zoološki vrt , a danas ovde živi 200 životinjskih vrsta i nešto više od 1000 jedinki. 


PR menadžer Beo Zoo Vrta Andrej Manojlović ističe da se radi na novitetima koje očekuju sve posetioce.

zoo vrt

Nikola Todorović/Alo!

 

- U periodu ispred nas ,apsolutni prioritet je dovođenje novih slonova, odnosno dve nove slonice koje će doći do kraja godine. Prošle godine nas je nažalost napustila naša slonica Tvigi koja je bila jedna od najstarijih stanovnika Zoo Vrta i od tada smo bili u pregovorima za dve slonice koje nam dolaze i za koje će biti adaptiran novi prostor- kaže Manojlović. 
U jedom od najtoplijih dana ovoga leta hlad traže ljudi, ali i životinje. Iz Zoo Vrta ističu da je ovo dom za veliki broj različitih vrsta, kao i da svaka vrsta ima neki svoj specifikum kako se hladi i zagreva.

zoo vrt

Nikola Todorović/Alo!

 

- Tokom leta se mora povesti računa o svim životinjama kako se ne bi pregrejale ili dobile sunčanicu, bez obzira na to da li su to jedinke polarnih krajeva ili iz užarenih pustinjskih ili tropskih klimata - naveo je on. 
U letnjem peridu postoje gmizavci kojima je čak  potrebno i dodatno zagrevanje, jer se njihova temperatu na odžava na prosečnih 30°C.

zoo vrt

Nikola Todorović/Alo!

 

- Nilski konji i majmuni svakoga dana dobijaju svoje redovne obroke, a leti im je omiljena poslastica tanjir hladne lubenice, oko koje znaju vrlo često i da se posvađaju - naveo je on. 

Mužjak foke krznašice Bert star je oko sedam godina i punoj je snazi, i on je upravo jedna od životinja kojima je potrebna posebna nega tokom vrelih letnjih dana.

zoo vrt

Nikola Todorović/Alo!

 

 

- Voda u bazenu se dodatno rashlađuje,tako da on pliva u vodi koja ima 15°C. Bert pojede velike količine ribe i uvek je gladan, a sve sugrađane pozivamno da dođu tokom vikenda oko 12h kada organizujemo hranjenje Berta što uvek obraduje najmlađe - objašnjava Andrej Manojlović.  

zoo vrt

Nikola Todorović/Alo!

 

Alma Ganijovski Jović jedna je od zaposlenih sa najdužim radnim stažom u Zoo Vrtu, 28 godina  životinjama pruža negu i nesebičnu ljubav. Ekipa ALO! zatekla je kako hrani pingvine koji su uvek zabavna atrakcja. Ukupno ih ima 13, a Alma ih nepogrešivo razlikuje. Svaki dan  u  isto vreme hranjenje pingvina Jelene, Nine, Dude, Pere, Zone, Maneta i Petke njeno je zaduženje. 

zoo vrt

Nikola Todorović/Alo!

 

- Kada dođem, prvo ih obiđem, vidim da li je sve u redu, svi se nalaze u svojim pećinicama, radim filtraciju bazena, pre podne, oko pola 12 im je doručak, dajem im ribu, isključivo morsku ribu, papalinu. U proseku svaki pingvin pojede od 300 do 500 grama ribe”, priča Alma Ganijovski Jović, radnica u Zoo vrtu.
 Najstariji stanovnik Beo Zoo Vrta nosi titulu i najstarijeg aligatora na svetu, Muja je kod nas došao neposredno nakon otvaranja 1936. godine.

zoo vrt

Nikola Todorović/Alo!

 

- Po nekim fotografijama koje imamo on je već tada bio odrasla jedinka, procena je da je imao oko dve godine, dokumentacija je nažalost izgorela tokom bombardovanja 1944, ali procene su da sada ima oko 90 godina što je duboka starost jer njegova vrsta u proseku u pridodi živi oko 50. 

Sa više od 400.000 posetilaca godišnje Beo Zoo Vrt je najposećenija institucija u Beogradu, gde možete upoznati brojne životnjske vrste, ali i da se dobro zabavite. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading