grčka
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/facebook


Prema preliminarnim podacima meteorološke službe, Grčka se priprema za još jedan toplotni talas nakon najtoplijeg juna ikada zabeleženog u zemlji. Vlasti su upozorile na visoke temperature koje se očekuju do 19. jula, sa prognoziranim vrhuncem sredinom sledeće nedelje. Ovaj vreli talas posebno će pogoditi zapadnu Stereu, Tesaliju i zapadni Peloponez, gde se očekuju temperature i do 43 stepena Celzijusovih.

Ministarstvo za civilnu zaštitu i klimatske promene najavljuje da će jugozapadni vetar iz Afrike doprineti ovom porastu temperature.


Rekordni jun i globalni uticaj

Prethodni jun bio je najtopliji u istoriji, ne samo u Grčkoj već i širom sveta, prema saopštenju evropske klimatske službe Kopernik, koje je preneo AP. Ovi ekstremni meteorološki uslovi izazivaju zabrinutost kako lokalno, tako i globalno, naglašavajući potrebu za praćenjem klimatskih promena i njihovih uticaja na životnu sredinu.

Očekivani toplotni talas postavlja dodatni izazov za turiste koji posećuju Grčku tokom letnjih meseci. Posetioci bi trebalo da budu svesni visokih temperatura i preduzmu odgovarajuće mere opreza kako bi se zaštitili od vrućine. Lokalne vlasti i turističke agencije takođe treba da preduzmu korake kako bi osigurali bezbednost i udobnost posetilaca tokom ovog perioda.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading