Ivan Ristic
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija

Tokom jučerašnjeg dana je u više gradova Srbije zabeležen niz zemljotresa. Najjači zemljotres zabeležen je kod Lazarevca, sa magnitudom od 3,6 stepeni Rihtera, prema podacima EMSC. Prema izveštajima medija, potres se osetio i u obližnjim gradovima Smederevu i Požarevcu.

Osim zemljotresa kod Lazarevca, Mladenovac je takođe bio pogođen zemljotresom jačine 3,6 stepeni, dok su se potresi jačine 1,8 stepeni osetili u Majdanpeku i 1,6 stepeni u Boru, prema informacijama Seizmološkog zavoda Srbije.

Na ovu temu za Alo! je govorio meteorolog Ivan Ristić.

- Zadnjih dana svedoci smo zemljotresa, prvo su bili zemljotresi u Grčkoj, onda vulkana Stromboli, Etna, dakle, veoma blizu nas u Južnoj Italiji i evo, juče, toku dana, taj zemljotres u Mladenovcu. Inače, Mladenovac je sa jedne strane Kosmaja, a s druge strane je Lazarevac - podseća Ristić.

- U Lazarevcu se inače desio taj najjači zemljotres koji je ikad zabeležen u Srbiji, od 6 i nešto Rihtera, kada je Tašmajdan pukao na pola. Dakle, dosta geotermalne energije dolazi do same površine zemlje i osim što izaziva ove vulkane i zemljotrese, dovodi i do promene klime - kaže meteorolog.

On navodi kako od 1980-ih godina imamo porast temperature na planeti Zemlji.

- Takođe imamo i 4 puta više zemljotresa na planeti Zemlji. Magnetno polje se takođe promenilo, oslabilo. Imamo polarne noći čak ovde, znači iznad Srbije. To je znak da je magnetno polje dosta slabo i da je temperatura takođe unutar same planete Zemlje porasla za skoro 200 stepeni. Dakle, velike su promene, nije samo čovek kriv za klimatske promene - objašnjava Ristić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading