Reka Ibar
Foto: Alo/Foto: RINA

Teško se diše i funkcioniše, a oni koji u ovo vreme nisu na odmoru svoj spas pronalaze na bazenima i rekama. Iako imaju i Zapadnu Moravu i Ribnicu, Kraljevčani ipak samo reku Ibar smatraju svojim morem, a duž njenog toka ovih dana sve vrvi od kupača.

- Ibar je fenomenalan, voda je taman, odličan da rashladi. Ovde dođemo ujutru i ostajemo sve dok sunce ne zađe. Ne osetimo ovu vrućinu koja ovih dana obara sve rekorde. Ovde imaju i kafići da popijemo kafu, ručamo.. lepši ugođaj, a jeftiniji nego da smo na moru, kaže za RINU Milica Ostojić iz Kraljeva.

Nekada je sezona kupanja na Ibru počinjala o Đurđevdanu i trajala sve do polovine oktobra. Stariji Kraljevčani se prisećaju da su uprave obale Ibra tokom letnjih meseci bile centar društvenog života.

- To je bilo mesto na kom bi se devojke i momci zagledali, komšije se družile. Plaže su nekada bile i svojevrsne modne piste, pre II Svetskog rata žene su počele da nose dvodelne kupaće kostime a muškarci da se kupaju u gaćama, pa je tadašnja vlast zbog zaštite javnog morala zabranila kupanje muškaraca i žena na istoj plaži, priseća se jedan stariji Kraljevčanin.

Ipak, iako prelepa kao i svaka reka i Ibar sa sobom nosi određene opasnosti, veliki broj nepredvidivih virova. Zato nadležni apeluju na sve građane da se kupaju samo na uređenim i da u širokom luku zaobilaze divlje plaže koje sa sobom nose jako veliki rizik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading