lažna lekarska opravdanja
Foto: Printscreen/Printscreen/TikTok/opravdanja.srbija

U poslednjih mesec dana, društvenu mrežu TikTok preplavili su marketinški video snimci o prodaji lekarskih opravdanja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Za 200 dinara po komadu, đacima širom Srbije nudi se “overeno” opravdanje lekara sa pečatom i naglaskom na “prolaznost od čak 100 odsto, bez ijedne žalbe i sa preko 40 saradnji”.

I dok, sudeći po reakcijama na društvenim mrežama na ovu ponudu, deo mladih očajava što je ovako masovna prodaja kasno odjeknula, deo jedva čeka septembar da isproba novi (stari) trend falsifikovanih opravdanja u svojim školama.

Objava na profilu “opravdanja.srbija”, koju prati tekst “Prodajemo najjača opravdanja za osnovnu i srednju, opečaćena, prolaznost 100%, 200 din/kom do kraja školske”, do sada je prikupila više od 200.000 pregleda, nešto manje od 22.000 sviđanja i blizu 3.000 čuvanja. Prodaja se vrši putem istoimenog Instagram profila, gde se jasno mogu pogledati primerci opravdanja.

U komentarima se oglašavaju đaci razočarani što algoritam nije prepoznao objave onda kada im je pomoć oko regulisanja neopravdanih bila najpotrebnija, iako mnogi gaje nadu da je ovo samo uvod u biznis koji će im od 1. septembra pomoći u pravdanju budućih izostanaka.

 

@opravdanja.srbija Prodaja opravdanja📚 Prolaznost 100% 🔥 Najjeftiniji na tržištu💸 #leto #skola #fyp #viral #viralvideo ♬ bentley continental - Karadin

 

„Trebaće mi za sledeću godinu, molim vas nemojte da prestanete da radite“, „Sledeće godine ću da vam budem tako top kupac“, „Kupiš 1, iskopiraš 100“, „Treba mi za drugaricu 286“ – samo su neki od komentara mladih ispod objave na popularnoj društvenoj mreži TikTok.

Međutim, da li zbog činjenice da opravdanja sadrže nemali broj pravopisnih grešaka ili zato što trend fasifikovanja postoji generacijama unazad, samo kroz neke drugačije kanale nabavke i prodaje, određeni učenici izrazili su sumnju da bi ovako nešto moglo da prođe u njihovim školama. Jedan mladić tako navodi da je njegova razredna u Srednjoj medicinskoj školi upućena u ovakve prevare i zna kako da razlikuje lažno od pravog opravdanja.  

„U Medicinskoj ovo ne prolazi, makar u mojoj. Razredna zna svaki pečat, boju hemijske i iz koje bolnice potiče opravdanje“, kaže ovaj korisnik TikTok-a.

Ovim povodom se oglasila Unija srednjoškolaca Srbije, koja je istakla da pored toga što se radi o dugogodišnjem problemu u prosveti - dobrim delom nastalim zbog narušenog psihofizičkog i mentalnog zdravlja učenika usled velikog broja časova, obimnog gradiva, čestih ocenjivanja i drugih obaveza - sada je došlo do izvesne eskalacije, pa se “bez straha i osećaja odgovornosti, ista opravdanja prodaju na društvenim mrežama kao što je TikTok”.

Antić: Iskopiraju od pečata do šifre bolesti

„Ovakvo saznanje je krajnje deprimirajuće, te ovim putem pozivamo Ministarstvo prosvete da preduzme mere neophodne za rešavanje ovog problema. Cilj ne treba da bude da mere budu isključivo restriktivne, odnosno da se poveća nivo nadzora na društvenim mrežama i kažnjavaju lekari koji izdaju overena važeća opravdanja, već da se preduzmu i mere koje će smanjiti opterećenje nad učenicima te i smanjiti potrebu da izostaju sa časova i beže iz škole. Potrebno je motivisati učenike, osnažiti ih i uveriti ih u to da neće biti kažnjavani represivnim metodama, već da će se preduzeti mere koje će biti u njihovu korist kako ne bi osetili potrebu da se podvrgnu liniji manjeg otpora“, navedeno je u saopštenju.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže za beogradske medije da ova kupovina i prodaja opravdanja postoji odavno, te da su se nekada prodavala i u dvorištu škole od strane boljih učenika u koje se ne bi tek tako posumnjalo.

Postoji pečat, potpis ispod je adekvatan, da ne kažem isti. Čak i šifru bolesti tačno izvedu, pored latinskog naziva. Recimo, bronhitis – 49.000, srčani problemi 39.000, a u zavisnosti od bolesti, tačno se gađa i broj izostanaka, navodi on i dodaje da iako je problem sve masovniji, „niti ko obraća pažnju, niti ko hoće da se udubi, zato što deca već previše izostaju“.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading