Pljusak u Beogradu
Foto: Alo/Alo

Toplotni talas već drugu sedmicu u Srbiji održava ekstremno visoke temperature, i prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) nastaviće se i u prvoj polovini ove nedelje kada će u većini mesta maksimalne temperature biti u intervalu od 35 do 40 stepeni i uz tropske noći u urbanim sredinama, ali nam u sredu stiže promena za koju je već upaljen i meteoalarm.

Na snazi crveni meteoalarm

Kao i prethodnih dana, i dalje je na snazi najviši stepen upozorenja, crveni meteoalarm, koji najavljuje "ekstremno opasne vremenske uslove, naročito ako traju nekoliko uzastopnih dana".

- Ugroženi su životi životinja i ljudi, posebno hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ozbiljni problemi u snabdevanju električnom energijom, problemi u saobraćaju. Ekstremno povoljni vremenski uslovi za šumske i druge požare – upozorio je RHMZ.

Promena vremena, vraćaju se oluje

Međutim, meteorolozi najavljuju da će 17. jula biti pljuskova s grmljavinom zbog čega je u pojedinim delovima Srbije na snazi narandžasto upozorenje i žuto upozorenje na vrućine i grmljavinu, dok u ostalim delovima ostaje najviši stepen upozorenja.

Kako je objavio RHMZ, tog dana samo lokalno će se razviti oblačnost i moguća je retka pojava pljuska s grmljavinom. Ne očekuju se jače oluje na širem području naše zemlje, a promena koja stiže u popodnevnim časovima zahvatiće Vojvodinu, zapadnu Srbiju i jugozapadnu Srbiju.

U četvrtak sledi tropski dan uz retku pojavu padavina , a od petka 19. jula, u severnim, zapadnim i centralnim, a od subote, 20. jula, i u ostalim krajevima Srbije očekuje se manji pad temperature sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Pad temperature od petka

Prema vremenskoj prognozi RHMZ, od petka, 19. jula, u severnim, zapadnim i centralnim, a od subote, 20. jula, i u ostalim krajevima Srbije očekuje se pad temperature, ali će i dalje biti toplo.

Od 19. do 21. jula biće nestabilno sa češćom pojavom kiše i pljuskova koji lokalno mogu biti izraženiji.

Krajem perioda ponovo pretežno sunčano.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading