DOKTOR VOJISLAV PERIŠIĆ UPOZORAVA NA PREVARE NA PIJACAMA: Prepoznajte meso kljukano koncentratom i lažni sir od zejtina
U Jutarnjem programu Prve televizije, gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić je nedavno izneo ozbiljna upozorenja o prevarama koje se dešavaju na pijacama, gde se često pod domaćim i proverenim proizvodima prodaje nešto sasvim drugo.
Profesor je detaljno objasnio koje vrste mesa bi trebalo izbegavati prilikom kupovine, ističući da je živinsko meso posebno podložno manipulacijama. Naglasio je važnost pažljivog posmatranja masnoće na mesu ptica.
"Belu masnoću treba izbegavati jer ukazuje na loše lipide i često znači da je živina hranjena koncentratima umesto prirodnim namirnicama. Žuta masnoća je poželjna jer ukazuje na prirodnu ishranu životinja iz dvorišta", istakao je profesor Perišić.
Osim toga, profesor je podelio svoje znanje o prepoznavanju pravog sira u moru falsifikata koji se nude na pijaci.
"Postoji nekoliko znakova koji mogu pomoći da razlikujete pravi sir od onog koji nije. Prvi je cena – ako je cena previše niska, to je često indikator da nešto nije u redu. Takođe, važno je razgovarati sa prodavcima i dobiti informacije o poreklu proizvoda. Gorčina i kiselost sira su takođe pokazatelji autentičnosti. Ali najlakši način je da uzmete sir u ruku – pravi sir je kompaktniji, dok je falsifikat gromuljičast i lako se mrvi", objasnio je Perišić.
Ove smernice ne samo da pomažu u zaštiti potrošača od prevare, već i podstiču veću pažnju i svest o kvalitetu namirnica koje unosimo u organizam.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)