rina
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Da je Srbija punih hrabrih i uspešnih žena koje se ne libe da se upuste u biznis pokazuje i Irena Jovanović iz Topole. Ona je jedna od najuspešnijih preduzetnica na teritoriji opštine Topola, i ponosno kaže da samo vredan i uporan rad dovodi do rezultata.

- Mi jesmo mala porodična firma, ali se borimo da iznesemo proizvodnju sa poljoprivrednim proizvodjačima. Naši kupci za sada su ovde u zemlji, nismo krenuli sa izvozom. Imamo hladnjaču kapaciteta od 500 tona i u njoj radi deset zaposlenih, ali je neophodno još više, s obzirom da je ovo voćarski kraj i možemo još dosta toga da preradimo - kazala je za RINA ova vredna žena.

Njenu porodičnu firmu u selu Donja Šatornja obišle su i ministarka privrede Adrijana Mesarović, zajedno sa ministarkom za brigu o porodici i demografiju Milicom Đurđević Stamenkovski.

- Bila je čast upoznati jednu sjajnu damu, vrlo sposobnu i posvećenu svom poslu i svojoj porodici. Irena Jovanović je jedna od najuspešnijih preduzetnica u Topoli. Vlasnica je porodične firme koja sada zapošljava 10 ljudi, ali imaju u planu da pokrenu pogon za preradu voća i pravljenje sokova, što bi značilo i otvaranje novih radnih mesta. Pozvala sam je da se prijavi na neki od naših novih konkursa podrške maloj privredi, i tako uz pomoć svoje države realizuje novi biznis plan - rekla je Mesarović.


Dodala je da su Ministarstvo privrede i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, zajednički pripremili Program podrške za razvoj preduzetništva žena na selu u 2024.godini.

- Vlada Srbije usvojila je Uredbu za Program podsticanja razvoja preduzetništva žena i žena samohranih roditelja u 2024.godini. Kroz ovaj program biće podeljeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava i cilj je da se podrži žensko preduzetništvo. Novac može biti iskorišćen za nabavku mašina i opreme, tekuće održavanje i adaptaciju, kao i za operativne troškove - istakla je Mesarović.

Ministarka Mesarović je posetila i najveće preduzeće za preradu voća i povrća u opštini Topola, GMP iz Jarmenovca, koje zapošljava 78 radnika i dugogodišnji je korisnik kredita Fonda za razvoj. Sredstva iz kredita koristili su za obrtna sredstva i opremu.

- Ovo preduzeće okuplja veliki broj kooperanata iz cele Srbije, i pretežno je izvozno orjentisano, čak 80% proizvodnje plasira na evropsko tržište. Nama je cilj da osnažimo proizvođače, i zato u Programu razvojna šansa imamo liniju za prerađivačku delatnost, za koju će biti izdvojeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava - rekla je ministarka Mesarović.

Na kraju posete, ministarka je obišla Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu i kuću Kralja Petra.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading