nutricionista
Foto: Alo/Alo

Nutricionista Đorđe Pejić otkrio je za Alo! sve o ishrani tokom leta, kako bi sačuvali zdravlje ali i izgledali najbolje moguće za plažu.

nutricionista

Alo

 


- Definitivno treba jesti povrće koje ima visok procenat vode, a unos vode na ovim temperaturama je jako bitan. Akcenat je na povrću koje ima preko 90 posto vode, a to su krastavac, paprika, paradajz, mahunarke kao boranija, i tikvice - započinje Đorđe.

On otkriva koju hranu treba da izbegavamo tokom leta:

- Sva procesuirana hrana, koja ima dosta trans i zasićenih masti, konditorske proizvode, sve mesne prerađevine, hrana koja ima dosta soli poput šunki i suhomesnatih proizvoda, potom dosta mlečnih proizvoda koji su konzervisani - kaže on.

Kada su u pitanju slatkiši, Đorđe kaže:

- Šećeri u ishrani moraju biti redukovani, a tokom letnjih dana ono slatko što može da nas rashladi su limunade i sveži sokovi od voća. Kada je u pitanju sladoled, imamo veći izbor voćnih sladoleda, ne kombinacija mlečnih sladoleda, već voćnih koji su bez mleka i zasićenih masti bez ili sa vrlo malo šećera. Moj izbor za popodnevnu užinu je neki voćni sladoled.

nutricionista

Alo

 

Visoke temperature teško padaju hroničnim bolesnicima i trudnicama, pa nutricionista nudi savete za balansiranu ishranu:


- Kod širokog spektra hroničnih bolesti, svaka zahteva indivudalni pristup i ishranu. Ono što je najzastupljenije jeste dijabetes, pa tu treba kontrolisano uzimati voće. I voće ima fruktozu koja može da pravi problem, pa njima savetujem da pored redovnih obroka imaju umeren unos voća ili slatkih hladnih napitaka poput sokova.


- Ukoliko je trudnica zdrava, ishrana treba da bude raznovrsna sa visokim procentom vlakana, a što manjim procentom zasićenih masti kroz crveno meso, sa unosom mesa poput piletine ili ribe u kombinaciji sa dosta povrća - kaže on.

Kada su u pitanju dijete i pojačano vežbanje, nutricionista kaže da je osnovni savet da ljudi promene navike, jer jača fizička aktivnost u toplijim danima nikako ne podržava redukcione dijete:

- Telo se iscrpljuje, bude umornije, energija pada, i nema rezultata koji želimo da postignemo. Neko ko vežba intenzivno, pored hidratacije, važno je da ima dobro izbalansiranu ishranu u skladu sa ciljem do željene kilaže koju imaju - zaključuje Pejić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading